Közgyűlési csörte a kötelező betelepítési kvóta elutasítására vonatkozó határozat körül

Elfogott határsértők készülnek felszállni egy rendőrségi járműre Röszke térségében 2016. február 9-én. Ezen a napon 24, magát pakisztáni, indiai és nepáli állampolgárnak valló férfit fogtak el egy csoportban, miután a határzárat megrongálva illegálisan magyar területre léptek. (MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely)

Egy és egy negyed órát vitáztak Salgótarján legutóbbi Közgyűlési ülésén az önkormányzati képviselők a kötelező betelepítési kvóta elutasítására vonatkozó határozat körül. Érvek hangzottak el pro és kontra és talán az egyre közeledő polgármester-választás időpontja okán az indulatosabb hozzászólások és a sértegetés sem maradhatott el. A lényeget alább foglaljuk össze, a könnyebb áttekinthetőség érdekében elővettük hozzá színes billentyűzetünket.

Jakab Jácint (Fidesz) önkormányzati képviselő beterjesztett egy határozati javaslatot. Alább olvasható.

Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése elutasítja a kötelező betelepítési kvótát, mert az jogtalan, értelmetlen, növeli a bűnözés kockázatát és a terrorveszélyt. A kvóta veszélyezteti a kultúránkat és a mindennapjaink biztonságát, vállalhatatlan terheket jelentene a szociális, egészségügyi és oktatási rendszerünkre. A Közgyűlés arra kéri a Kormányt, hogy minden lehetséges eszközzel akadályozza meg az illegális migránsok beáramlását és a kötelező betelepítési kvótát, védje meg Magyarországot és a magyar embereket. A Közgyűlés támogatja a Kormány azon törekvését, amely a betelepítési kvóta megvalósítását kívánja megakadályozni.

Molnár Károly (MSZP) önkormányzati képviselő módosító indítványként a témában az alábbiakat javasolta elfogadásra, lényegében új határozati javaslattal állt elő.

Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése elismeri az ellenőrizetlen bevándorlás biztonsági kockázatát és felelősnek tartja a magyar kormányt a Magyarország területére ellenőrizetlenül belépő menekültek problémájának kezelése miatt. Az önkormányzat elismeri azt is, hogy különbség van az igazi háborús övezetből érkező, védelemre méltó menekültek, és a bűnözők-terroristák között. Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata felhívja a kormány figyelmét arra, hogy Magyarország határainak megvédése a mindenkori kormány feladata, egyben kéri Magyarország jelenlegi kormányát, hogy az eddig is rendelkezésére álló erőforrások és jogi lehetőségek kiaknázása mellett védje meg polgárait. Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata jelen előterjesztés kihirdetésével vállalja a probléma fontosságára való figyelemfelhívást, és egyben kezdeményezi, hogy a Magyar Kormány ne tegyen annak irányába ható lépéseket, hogy saját hatáskörében eljárva menekültszállót vagy tábort létesít Salgótarjánban. Ennek elsődleges oka, hogy a város mindenki számára ismert nehéz gazdasági és szociális helyzete nem bír el újabb negatív kihatással járó kormányzati intézkedést.

Pataki Csaba (Jobbik) az alábbi módosításokat kérte indítványában az eredetileg kiküldött javaslat kiegészítéseként.

Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése elutasítja a kötelező betelepítési kvótát, valamint visszatoloncolás révén hazánk területére migránsok befogadását. A kötelező betelepítési kvóta, csakúgy mint a visszatoloncolás jogtalan és értelmetlen, növeli a bűnözés kockázatát és a terrorveszélyt. A kvóta és a visszatoloncolás veszélyezteti a kultúránkat és a mindennapjaink biztonságát, vállalhatatlan terheket jelentene a szociális, egészségügyi és oktatási rendszerünkre. A Közgyűlés arra kéri a Kormányt, hogy minden lehetséges eszközzel akadályozza meg az illegális migránsok beáramlását és a kötelező betelepítési kvótát, védje meg Magyarországot és a magyar embereket. A Közgyűlés nem támogatja idegenrendészeti objektum, befogadóállomás, stb. létesítését közigazgatási területén és egyben elutasítja harmadik országbeli állampolgárok kötelező alkalmaztatását a közfoglalkoztatási programokban.

Jakab Jácint a módosító indítványokra reagálva, saját eredeti határozati javaslatát kompromisszumként kiegészítette. A Jobbik oldaláról megfogalmazottak lényegében egy az egyben átvételre kerültek, míg az MSZP oldaláról érkezett módosítások közül a tartalmi elemeket emelték be.

Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése elismeri az ellenőrizetlen bevándorlás biztonsági kockázatát és elutasítja a kötelező betelepítési kvótát, valamint a visszatoloncolás révén hazánk területére migránsok befogadását. A kötelező betelepítési kvóta, csakúgy mint a visszatoloncolás jogtalan, értelmetlen, növeli a bűnözés kockázatát és a terrorveszélyt. Az önkormányzat elismeri azt is, hogy különbség van az igazi háborús övezetből érkező, védelemre méltó menekültek, és a bűnözők-terroristák között. Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata felhívja a kormány figyelmét arra, hogy Magyarország határainak megvédése a mindenkori kormány feladata, egyben kéri Magyarország jelenlegi kormányát, hogy az eddig is rendelkezésére álló erőforrások és jogi lehetőségek kiaknázása mellett védje meg polgárait, ahogyan eddig is tette. A Közgyűlés arra kéri a Kormányt, hogy minden lehetséges eszközzel akadályozza meg az illegális migránsok beáramlását és a kötelező betelepítési kvótát, védje meg Magyarországot és a magyar embereket. A Közgyűlés nem támogatja idegenrendészeti objektum, befogadóállomás, stb. létesítését közigazgatási területén és egyben elutasítja harmadik országbeli állampolgárok kötelező alkalmaztatását a közfoglalkoztatási programokban. A Közgyűlés támogatja a Kormány azon törekvését, amely a betelepítési kvóta megvalósítását és a visszatoloncolást kívánja megakadályozni.

A kérdésről végül a következőképpen szavaztak. Molnár Károly módosító indítványát 8 igen és 4 nem aránnyal elfogadta a Közgyűlés, így Jakab Jácint eredeti, illetve módosított, kiterjesztett határozati javaslatáról sem szavaztak. A módosító indítvány elfogadását követően már mint határozati javaslatról – kérésre – név szerinti szavaztak a képviselők. 8 igen (Dániel Zoltán, Dudás Nándor, Fekete Tamás, Fekete Zsolt, Homoga László, Huszár Máté, Kovács Zsolt, Molnár Károly) és 4 tartózkodás (Jakab Jácint, Pataki Csaba, Tolnai Sándor, Turcsány László) mellett a Molnár Károly által indítványozott szövegű határozatot fogadták el.

A politikai érvekre és ellenérvekre kíváncsi olvasóink az alábbi felvételen 1:05:04-től kezdődően egészen 2:17:15-ig hallgathatják meg a feleket.

 

Kiemelt fotó: Elfogott határsértők készülnek felszállni egy rendőrségi járműre Röszke térségében 2016. február 9-én. Ezen a napon 24, magát pakisztáni, indiai és nepáli állampolgárnak valló férfit fogtak el egy csoportban, miután a határzárat megrongálva illegálisan magyar területre léptek. (MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely)