Közgyűlés – Pályázat szociális bérlakások felújítására, megváltozott az SBTC Sport Kft. tulajdonosi szerkezete, elbúcsúzott a hivataltól a város jegyzője

A nyári szünetet követően szerdán délután 21 napirendet tárgyalt a salgótarjáni közgyűlés.

Több pénzjutalom jár majd a városi elismerések mellé

A képviselők módosították az Önkormányzat által alapított kitüntető cím, valamint díjak és elismerések adományozásának rendjéről szóló önkormányzati rendeletet. A kitüntető címek és díjak adományozásával járó pénzjutalmak mértéke hosszú ideje nem változott, a képviselők ezen változtattak most. A díszpolgári címhez tartozó pénzjutalom mértékét (200 ezer forintról) bruttó 500 ezer forintra; a Pro Arte és Pro Urbe elismerésekkel járó pénzjutalmat duplájára, természetes személy díjazott esetén 300 ezer forintra, közösség vagy cég esetén 400 ezer forintra; a “Salgótarján Szolgálatáért” díj, a “Salgótarján Jövő Nemzedékéért” díj, a “Salgótarján Sportjáért” díj, valamint a “Salgótarján Civil Társadalmáért” díj esetében a pénzjutalom mértékét természetes személy díjazott esetén 200 ezer forintra, közösség vagy cég esetén 400 ezer forintra emelték.

Újabb szociális bérlakásokat újítana fel az önkormányzat

Kilenc szociális bérlakás felújítására nyújtott be pályázatot Salgótarján önkormányzata – hangzott el a közgyűlés szerda délutáni ülésén. A beruházáshoz 45 millió forintnyi támogatásra nyújtottak be kérelmet. Amennyiben a projekt nyer, akkor a Déryné út 21. számú ingatlanban 3 darab; az Acélgyári út 38. és 40. számok, illetve a Petőfi út 178. szám alatt pedig 1-1 lakás helyreállítása valósulhat meg a fűtési rendszer kiépítésével, közművek visszakötésével vagy közmű-kiépítéssel. A projektben ezeken túl a Salgó út 26. számú ingatlan 3 darab önkormányzati tulajdonú lakásának felújítását tervezik még.

A felújítandó lakások jelenleg üresen állnak. A programmal a mélyszegénységben élő hátrányos helyzetű emberek lakhatási körülményei tudnak javulni – emelte ki Fekete Zsolt polgármester. A közgyűlésen elhangzott, Salgótarjánban jelenleg 50-60 személy, illetve család várakozik szociális bérlakások bérlésének lehetőségére.

Függőakna építését tervezik a Bányamúzeumban

16 millió 100 ezer forintért, mint értékbecsléssel alátámasztott vételárért vásárol az önkormányzat egy Kun úti ingatlant, melynek területén a Modern Városok Programban tervezett egyik fejlesztés megvalósítását tervezik. Bár a kapcsolódó előterjesztés részleteket nem ismertetett, a közgyűlés ülésén erre is fény derült. Az önkormányzat a Novohrad-Nógrád Geopark turisztikai fejlesztésének részeként szeretné felújítás mellett bővíteni is a Bányamúzeum földalatti részét.

Az elképzelések szerint – úgy a látogatói csoportok gyorsabb mozgása érdekében, mint biztonsági okokból – egy kijáratként is szolgáló függőleges aknát kívánnak majd kialakítani az érintett területen, melynek megvásárlását jóváhagyták a képviselők.

Az ingatlanszerzéshez a pénzügyi forrást a Modern Városok Program előkészítési költségeire érkezett 1 milliárd forintos keretből biztosítja az önkormányzat.

Támogatást kap, de bevételt is hoz a rali

Négymillió forint támogatást nyújt Salgótarján önkormányzata a szeptember első hétvégéjén megrendezendő autóverseny lebonyolításához – erről is döntöttek a képviselők. Az előterjesztés szerint az autóversenyt megrendező cég 22 darab önkormányzati lakás rendelkezésre bocsátását is kérte az önkormányzattól az esemény idejére, a versenyzők és a szervezők elhelyezésére.

Salgótarján önkormányzata a városnak 2016 decemberében megítélt kormánytámogatás egy részét – mint elhangzott, 260 millió forintot – kiadható apartmanok kialakítására költötte, az ilyen célra bérelhető lakásokat a városközponti garzonház felső emeletein alakították ki az elmúlt hónapokban. A rali szervezői most a lakások méretétől függően 5 vagy 10 ezer forintot fizetnek napi bérleti díjként.

Kompromisszumos döntés az SBTC Sport Kft.-vel kapcsolatban

A leghosszabb – 40 perces – vita az SBTC Sport Kft.-vel kapcsolatos döntésnél alakult ki. Az SBTC felnőtt- és utánpótlás labdarúgócsapatait működtető kft.-ben korábban 75 százalékos tulajdonos volt a Borsodsport Invest Kft., 20 százalékot birtokolt a salgótarjáni önkormányzat és 5 százalékot a Salgótarjáni Barátok Torna Club egyesület. A kft. legutóbbi ülésén ez megváltozott, a társasági szerződést pedig a cég pénzügyi helyzetére tekintettel a pótbefizetési lehetőség beemelésével módosították.

Az új tulajdonosi szerkezetben a Borsodsport Invest Kft. eladta az üzletrészét egy frissen alakult vállalkozásnak, a Sportzal Beruházó és Szolgáltató Kft.-nek. A Sportzal részére a Salgótarjáni Barátok Torna Club is eladott némi üzletrészt, így az új tulajdonosi szerkezetben a frissen érkező cégnek 79 százalékos, a salgótarjáni önkormányzatnak 20 százalékos, az egyesületnek pedig 1 százalékos törzsbetétarányos részesedése lett. Az SBTC Sport Kft. ugyanazon a taggyűlésen, ahol minderről döntöttek, a pótbefizetés elrendelésének lehetőségével is kiegészítette a társasági szerződést, és mivel a cég helyzete ezt éppen megköveteli, az arányos pótbefizetést elő is írták a tagoknak.

A Fidesz-KDNP frakció leginkább a 6 millió forintos pótbefizetéssel és a salgótarjáni egyesület tulajdoncsökkenésével kapcsolatos aggodalmaknak adott hangot.

Érvelésük szerint a 21 százalékos salgótarjáni tulajdonlással a helyiek “feje felett” születhetnek döntések, míg a pótbefizetéssel kapcsolatban azt hangsúlyozták, hogy az önkormányzat alaphelyzetben 10 millió forintot ad minden évben az SBTC Sport Kft. működésére.

Dániel Zoltán alpolgármester válaszában azt hangsúlyozta, hogy a tulajdonosok a salgótarjáni labdarúgás érdekében hozzák meg döntéseiket és mint az az elmúlt évek eredményei alapján látszik: jó döntéseket hoztak.

Az alpolgármester kiemelte: a főtulajdonosi változást a Magyar Labdarúgó Szövetség előírásai “kényszerítették ki”. Egy adott bajnokságban ugyanis nem szerepelhet több, ugyanazon gazdasági többségi tulajdonában álló klub – a DVTK viszont saját második csapata mellett immáron az egri és a salgótarjáni egyesületekkel is érdekelt lett az NB III-ban.

A vita végére a képviselők kompromisszumra jutottak, az előterjesztést azzal a kiegészítéssel szavazták meg, hogy a 6 millió forintos pótbefizetési kötelezettséget teljesíteni fogja az önkormányzat, de ennek összegét levonják majd a kft.-nek nyújtandó jövő évi támogatásból.

327 közfoglalkoztatott dolgozhat az aktuális programokban

Újabb 327 fő kapcsolódhat be az újonnan indult vagy induló három salgótarjáni közfoglalkoztatási programba. A város területén található illegális hulladéklerakók felszámolására irányuló, szeptember végéig tartó programban 65 fő; a városi intézmények karbantartásához és a közterületek gondozásához kapcsolódó jövő év februárjának végéig tartó programban 117 munkavállaló; míg egy szintén jövő év február végéig tartó programban 145-en kapnak munkát a Salgótarján Foglalkoztatási Nonprofit Kft. asztalos-, lakatos-, drótfonó-, betonelem gyártó-, szövöde és brikettgyártó üzemeiben.

A július elsejével indult nyolc hónapos időszakban a 327 munkavállaló foglalkoztatása 272,5 millió forintba kerül, ennek jelentős részét azonban állami támogatás fedezi. A képviselők szerdán döntésükkel biztosították a programok lebonyolításához szükséges 4 millió 550 ezer forint önerőt.

Bíróként folytatja pályafutását a város jegyzője

Tóthné dr. Kerekes Andrea 2015 év elején lett a város jegyzője – a 3100.hu legelső tudósításainak egyike éppen ennek bejelentéséről szólt annak idején. Tóthné dr. Kerekes Andrea 18 évig volt Karancslapujtő jegyzője, majd közel 4 évig vezette a salgótarjáni Polgármesteri Hivatal Jegyzői Irodáját, mielőtt 2015 elején megbízták őt a jegyzői feladatokkal. A közgyűlés ülésén úgy fogalmazott: megtisztelő volt számára egy megyei jogú város első női jegyzője lehetett. Tevékenységéről és együttműködő attitűdjéről a közgyűlési frakciók vezetői és tagjai is egységesen elismerően és köszönettel szóltak.

A jegyző távozása nem érte váratlanul a városvezetést, Fekete Zsolt polgármester elmondta, hogy a szakember már két évvel ezelőtt jelezte: tanulmányokat folytat annak érdekében, hogy a jogi pálya egy másik szakterületén folytassa pályafutását. A szeptember elsejével megüresedő jegyzői pozícióra pályázatot ír majd ki az önkormányzat.