Közgyűlés – Nem kell fizetni a reklámtáblák után, beruházások indulhatnak Zagyvapálfalván

  • Összességében rendben van a város költségvetése az idei háromnegyed éves adatok alapján.
  • Bár beemelik a helyi építményadó szabályozásába, de egyelőre nem kell fizezni a reklámhordozók után.
  • Megújul a Gerelyes Endre Művelődési Ház és a rendelő is Zagyvapálfalván.

 

Összefoglalóan értékelve az önkormányzat 2017. évi költségvetésének háromnegyed éves teljesítését, megállapítható, hogy a rendelkezésre álló bevételek a felmerült kiadások finanszírozásához minden esetben rendelkezésre álltak, forráshiány nem akadályozta a közfeladatok ellátását – olvasható a témáról szóló előterjesztésben.

Az önkormányzati költségvetés háromnegyed éves teljesítése azt mutatja, hogy nincs szükség rendkívüli intézkedésre a Közgyűlés részéről a költségvetés éves teljesítéséhez.

Az előterjesztést a polgármesteri ismertető után vita és hozzászólás nélkül fogadták el a képviselők.

 

Egyelőre nem kell fizetni Salgótarjánban az ingatlanokon található reklámtáblák után – erről is döntött csütörtökön a város közgyűlése. Mint kiderült: egy január elsejétől életbe lépő törvénymódosítás nyomán kell beemelni a reklámhordozók körét az építményadó helyi szabályozásába. A témáról szóló előterjesztésben azonban úgy fogalmaznak, hogy az összetett szabályozási háttér jogértelmezési problémákat vet fel, egységes joggyakorlat pedig még nem alakult ki. Ennek okán az önkormányzat úgy döntött, hogy bár

a reklámhordozókra vonatkozó passzusokat beemelik az építményadó helyi szabályozásába, de az adó mértékét egyelőre nulla forintban határozzák meg.

Az önkormányzat ezen döntését azzal is alátámasztotta, hogy elenyésző (a maximális adómértékkel számolva is mindösszesen bő 1 millió forint) adóbevétele származna a város költségvetésének akkor is, ha minden érintett eleget tenne adófizetési kötelezettségének. A salgótarjáni ingatlantulajdonosoknak tehát egyelőre nem kell fizetniük helyi adót a területükön álló reklámtáblák után.

 

Benyújtja Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatási kérelmét a Gerelyes Endre Művelődési Ház és a zagyvapálfalvai városrész orvosi és védőnői rendelőinek energetikai korszerűsítésére vonatkozóan – erről is döntöttek a képviselők. A beruházásokra a Salgótajrán számára már megítélt Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 9,2 milliárd forintos terhére van lehetőség, amelynek lehívása projektenként történik.

137 és fél millió forintot fordíthatnak majd a nagymúltú, de nagyon rossz állapotban lévő Gerelyes Endre Művelődési Házra.

Kicserélik az épületen azoknak a szerkezeteknek a hőszigetelését, amelyek az olcsóbb és környezettudatosabb fenntartáshoz feltétlenül szükségesek. Az összes homlokzati nyílászárót kicserélik, leszigetelik a lapostetős födémszerkezetet, valamint a homlokzati falakat is. Az egészségügyi alapellátó helyekre 90 millió fordít a város a rendelkezésre álló keretösszegből. Ebből a pénzből Zagyvapálfalván a Budapesti út 66. szám alatti orvosi és védőnői rendelők energetikai korszerűsítését végzik majd el. Megvalósul a határoló felületek hőszigetelése, a nyílászárók cseréje, napelemet szerelnek az ingatlanokra és a világítás korszerűsítésére is sor kerül.