Számos technikumi és szakképző iskolai képzés várja a nógrádi diákokat

3100.hu Fotó: A nyílt napon résztvevő érdeklődők az intézmény forgácsoló műhelyében

Hamarosan minden nyolcadikos diáknak meg kell hoznia a döntést, hogy mely középiskolákba szeretne felvételizni. A tanulóknak február 19-ig kell véglegesíteniük jelentkezésüket, az eljárás ezután az alkalmassági vizsgákkal folytatódik, melyek legkésőbb március 12-ig lezajlanak. A fiatalok több választhatják azt is, hogy egy szakmát sajátítanak el, ami több előnnyel is járhat. Egy jól képzett, ügyes szakemberre hatalmas szükség van napjainkban, s ezt egyre jobban meg is fizetik. A diákok ráadásul ösztöndíjat is kapnak középiskolai éveik alatt. A Nógrád Megyei Szakképzési Centrum tagintézményei számos technikumi és szakképző iskolai képzést kínálnak megyeszerte, melyek között a legtöbben megtalálhatják a hozzájuk illő hivatást.

A salgótarjáni Stromfeld Aurél Technikum szeptembertől ötféle technikumi képzést indít, így informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus, szoftverfejlesztő és -tesztelő, gépgyártás-technológiai technikus, gépész-, illetve magasépítő technikus végzettséget is szerezhetnek az ide jelentkezők. Az intézmény továbbá kínál egy hároméves, gépi és CNC forgácsoló szakiskolai képzést is.

A salgótarjáni Táncsics Mihály Technikum négy ágazatban hatféle technikumi képzést indít szeptemberben. A nyolcadikos diákokból így válhat akár turisztikai technikus, idegen nyelvű ipari és kereskedelmi technikus, pénzügyi-számviteli ügyintéző vagy vállalkozási ügyviteli ügyintéző, illetve logisztikai technikus vagy postai üzleti ügyintéző is. A turisztikai technikus, illetve az ipari és kereskedelmi technikus képzések során különösen nagy hangsúlyt fektetnek a nyelvtanulásra, így ezek egy nyelvi előkészítő évfolyammal kezdődnek, mely során a diákok heti 18 órában sajátíthatják el az angol nyelvet, melyet már a tanulmányaik során külföldi szakmai gyakorlaton is hasznosíthatnak.

A Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola ugyancsak a megyeszékhelyen található, ők két ágazatban négyféle technikumi képzést hirdettek meg. A diákok választhatnak a kereskedő és webáruházi technikus, valamint a szakács-, cukrász-, illetve vendégtéri szaktechnikus képzések közül. Emellett az intézmény szeptemberben indít kereskedelmi értékesítő, szakács, cukrász és pincér-vendégtéri szakember szakiskolai képzéseket is, melyek egyaránt három évesek. A diákok amellett, hogy környékbeli vállalkozásoknál szerezhetnek tapasztalatot, támogatással akár külföldre is elutazhatnak, ahol szintén bővíthetik gyakorlati ismereteiket.

Az ugyancsak salgótarjáni Borbély Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium technikumi képzései között megtalálható a gépjármű-mechatronikai technikus, a fodrász, valamint a kéz- és lábápoló technikus oktatás is. Az intézmény meghirdetett továbbá számos szakiskolai képzést, melyek elvégzésével többek között asztalos, divatszabó, karosszérialakatos, villanyszerelő, illetve épület- és szerkezetlakatos is válhat a fiatalokból.

3100.hu Fotó: Digitális Közösségi Alkotóműhely a salgótarjáni Borbély Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban
3100.hu Fotó: Digitális Közösségi Alkotóműhely a salgótarjáni Borbély Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban

A bátonyterenyei Fáy András Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium kétféle technikumi képzést kínál a nyolcadikos diákoknak, a közszolgálati technikus és faipari technikus szakmákat is választhatják az érdeklődők. Hároméves, szakiskolai képzéseik között szerepel az asztalos, épület- és szerkezetlakatos, hegesztő, műanyag-feldolgozó, illetve a panziós-fogadós szakma is. Az intézmény továbbá kínál szakgimnáziumi képzést is, itt a fiatalokból pedagógiai munkatárs, pedagógiai asszisztens válhat. Az iskola korszerű osztály- és szaktantermekkel, jól képzett szakmai tanárokkal és számos gyakorlati lehetőséggel várja leendő diákjait.

A balassagyarmati Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskola szintén számos lehetőséget kínál. Az érdeklődők választhatnak a pénzügyi-számviteli ügyintéző, a közszolgálati technikus, a kereskedő és webáruházi technikus, a vendégtéri szaktechnikus, valamint a logisztikai technikus technikumi képzések között. Az intézmény kínál tovább hároméves, szakiskolai képzéseket is, szakács, cukrász, pincér-vendégtéri szakember, panziós-fogadós, illetve kereskedelmi értékesítő szakmákban. Szeptembertől továbbá indítanak egy szakgimnáziumi képzést is, mely pedagógiai munkatárs végzettséget ad. A Mikszáth a sikeres ERASMUS-pályázatának köszönhetően a tanulóinak külföldön is biztosít szakmai gyakorlati lehetőséget.

A balassagyarmati Szondi György Technikum és Szakképző Iskola a következő tanévre kozmetikus, gépgyártás-technológiai technikus és ipari informatikai technikus szakmákban hirdetett meg technikumi képzéseket. Az intézmény több mint tízféle szakiskolai képzést is kínál, az ezekre jelentkezők többek között szerezhetnek ács, asztalos, festő-mázoló, hegesztő, gépi és CNC forgácsoló, valamint divatszabó és bőrdíszműves végzettséget is. Bár az iskola fő profilja a szakképzés, emellett nagy hangsúlyt helyeznek a nevelő munkára is, a kiemelkedően teljesítő diákoknak pedig segítenek felkészülni a sikeres egyetemi, főiskolai felvételire.

Az ugyancsak Balassagyarmaton található Szent-Györgyi Albert Technikum hatféle technikumi képzést indít szeptemberben. A nyolcadikosok így jelentkezhetnek általános ápoló, mentőápoló, fitness-wellness instruktor, sportedző-sportszervező képzésekre, de akár válhat itt belőlük infokommunikációs hálózatépítő és -üzemeltető technikus vagy szoftverfejlesztő és -tesztelő is. Az intézmény ERASMUS-pályázatokkal biztosít a tanulóinak külföldi szakmai gyakorlatot.

Az intézményekről, a képzési formákról és a felvételi eljárásról további információt a szakképzési centrum weboldalán, illetve az iskolák honlapjain találhatnak.

 

3100.hu kiemelt archív fotó: Egy korábbi nyílt napon résztvevő érdeklődők a salgótarjáni Stromfeld Aurél Technikum forgácsoló műhelyében