Közel száz fiatal jelentkezett a salgótarjáni felsőoktatási képzésekre

Az idei normál felsőoktatási felvételi eljárás során 98 fiatal jelentkezett az Óbudai Egyetem salgótarjáni központjának képzéseire – közölte a 3100.hu-val az intézmény igazgatója.

Székyné Sztrémi Melinda emlékeztetett rá, hogy a fiatalok mérnökinformatikus alapképzésre és műszaki felsőoktatási szakképzésre jelentkezhettek az intézménybe, nappali tagozatra. A számok alapján biztosan elindul két új tankör szeptemberben a nógrádi megyeszékhelyen.

Komoly növekményről beszélünk, hiszen a tavalyi jelentkezési időszakban a pótfelvételi eljárás lehetőségét kihasználókkal együtt regisztráltunk 71 jelentkezőt. A mostani, 98 fős jelentkezői létszám még csak a normál eljárás során mutatott érdeklődést mutatja. Azt látni, hogy a mérnökinformatikus alapképzés igen népszerű, hiszen 76 diák ide szeretne bekerülni. A műszaki felsőoktatási szakképzést 22 fő jelölte meg a normál eljárásban – ismertette az egyetemi központ vezetője.

Székyné Sztrémi Melinda azt is hozzátette, ez a szám biztosan változni fog. Azt egyelőre nem tudni ugyanis, hogy a jelentkezők közül mennyien jelölték, illetve jelölik majd meg véglegesen első helyen a választott salgótarjáni képzést. A számokból most még az sem derül ki, hogy kik lesznek azok, akik elérik majd az alapképzés 280 pontos határát, valamint kik lesznek azok, akik elérik majd az adott képzésre érvényes, 2019. július 24-én kihirdetendő ponthatárt.

A számokat ugyanakkor még az is befolyásolni fogja, hogy az Óbudai Egyetem Salgótarjáni Képzési Központ és Kutatóhelye mindkét szakot meghirdeti majd a pótfelvételi eljárásban is.

Négyezerrel több jelentkező, mint 2018-ban

Az MTI információi szerint országosan összesen 112 034-en nyújtottak be jelentkezést a 2019. évi általános felsőoktatási felvételi eljárásban. Bár idén is nagyjából ugyanannyi az érettségiző, mint tavaly – körülbelül 63 ezer diák -, a felsőoktatásba most 4 ezerrel több a felvételiző, mint 2018-ban. Az alapképzésre jelentkezők száma csaknem 10 ezerrel magasabb, mint 2015-ben, és az osztatlan képzést is 2 ezerrel többen választották. A mesterképzésnél ugyanakkor évek óta folyamatos csökkenés tapasztalható: 4 esztendeje még 21 ezren akartak ezen a szinten továbbtanulni.

A felvételizők összesen 301 536 helyet jelöltek meg, egy diák átlagosan 2,7-et a lehetséges 6-ból. A legnépszerűbb képzési terület a gazdaságtudományi, ehhez hasonlóan a műszaki területre is valamivel nagyobb arányban jelentkeztek, mint tavaly. Legnépszerűbb alatt ebben az esetben azt kell érteni, hogy a legtöbben jelentkeztek ezekre a területekre első helyen alapképzésre és osztatlan képzésre az összes felvételizőhöz viszonyítva.

A szám szerint legnépszerűbb alapképzés a tavalyi évhez hasonlóan a gazdálkodási és menedzsment (5149), ezt követi a mérnökinformatikus (3681), majd az ápolás és betegellátás, az óvodapedagógus és a pszichológia jön a sorban.

Kiemelt kép: Az Óbudai Egyetem salgótarjáni kampuszának látványterve