Közel száz bejelentés érkezett hétfőn a nógrádi tűzoltókhoz

Reggel már írtunk róla, hogy megannyi munkát adott a nógrádi tűzoltóknak a hétfői szélvihar okozta károk felszámolása. Időközben megérkezett a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság részletes összesítése: eszerint közel száz bejelentést fogadott hétfőn ügyeletük, néhány kivételtől eltekintve a viharos erejű szél okozta problémák miatt hívták a tűzoltókat.

Közel harmincöt helyszínre kidőlt fák miatt, öt helyszínre a viharos szél által megrongált háztetők miatt kértek segítséget, emellett öt tűzeset is történt, két településre pedig a szén-monoxid érzékelők jelzése miatt kellett vonulniuk.

A rendkívül nagy esetszám ellenére személyi sérülés egyetlen esetben sem történt.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a balassagyarmati hivatásos tűzoltók tizenöt, a szécsényiek tíz, a salgótarjániak és a rétságiak kilenc-kilenc, a pásztói egység öt, a berceliek és a bátonyterenyeiek négy-négy káresetet számoltak fel, de megyei önkéntes tűzoltó egyesületek is kivétel nélkül közreműködtek a segítségnyújtásban. Balassagyarmaton és környékén tíz, Salgótarjánban és Szécsényben hat-hat, Érsekvadkerten négy, Bátonyterenyén, Kazáron, Borsosberényben és Diósjenőn három-három, ezen kívül a megye számos településén egy-egy helyszínen volt szükség tűzoltói beavatkozásra.

A vihar okozta károk döntő többségét a hétfői napon sikerült felszámolni, az esti órákra azonban a látási viszonyok jelentős mértékben romlottak, így néhány káresethez – ahol közvetlen élet- vagy balesetveszély nem állt fenn – a keddi napon újra vonultak a tűzoltók.

A szomszédos megyéket sem kímélte az időjárás, a rétsági hivatásos tűzoltókat a Pest megyei Kemencére, míg a pásztói egységet a Heves megyei Mátraszentimrére is riasztották.