Közel ötvenmillió forint bérrendezési alaptámogatás érkezik a salgótarjáni önkormányzathoz

A nógrádi települések közül 44 önkormányzathoz érkezik támogatás ilyen jogcímen, összesen 365 millió forint – derül ki a Belügyminisztérium által közzétett döntési listából.

A pályázat célja az volt, hogy a kormány támogassa a szerényebb anyagi helyzetű települési önkormányzatokat, a pénzt a hivatalokban foglalkoztatott köztisztviselők bérének emelésére lehet költeni. A kiírás szerint a pályázaton azok az önkormányzatok indulhattak, amely településeken az egy lakosra jutó adóerő képesség nem haladja meg a 38 ezer forintot. Salgótarjánban ez az összeg a legfrissebb adatok szerint 22 748 forint.

Az igénylés feltétele volt, hogy a pályázaton induló önkormányzatok idén január 1-től kezdődően a törvényben rögzítetthez képest legalább 20 százalékkal megemeljék az illetményalapot. Az alap jelenleg 38 650 forint, az emelt összegnek pedig legalább 46 380 forintnak kell lennie. Ezt a döntést Salgótarján Közgyűlése is meghozta, a várost vezető testület az utóbbi összegre emelte az illetményalapot januártól.

Az illetményalap az települési önkormányzatoknál dolgozók bérének számítási alapja, meghatározott szorzószámok tartoznak a munkavállalókhoz. Három fő besorolás érvényes a hivatali dolgozóknál. Az egyik csoportba a felsőfokú, a másikba a középfokú végzettséggel rendelkező hivatali munkatársak, a harmadik csoportba pedig a hivatalban ügykezelői feladatokat ellátó dolgozók tartoznak. Az első két kategórián belül – a közszolgálati jogviszonyban töltött időhöz kapcsolódóan – 17 különböző fizetési fokozat létezik, meghatározott szorzószámokkal. Ezek alapján kalkulálható egy hivatali ügyintéző alapilletménye, melyhez még hozzáadódhatnak a törvény által előírt pótlékok, például a nyelv-, a gépjárművezetői, vagy a vezetői pótlék.

A salgótarjáni önkormányzatnál dolgozók idei illetményemeléséhez 48 millió forint támogatást biztosított döntésével a Belügyminisztérium.

Balassagyarmat 20, Szécsény közel 19, Bátonyterenye és Pásztó egyaránt szűk 13, míg Somoskőújfalu 10,5 millió forintot kap ilyen címen. A támogatást nyert további – kisebb létszámmal működő – nógrádi önkormányzatokhoz 10 millió forint alatti bérrendezési alaptámogatás érkezik. A megyeszékhely környékéről Etes, Karancsalja, Karancslapujtő, Kazár és Mátraszele önkormányzataihoz is támogatás érkezik a hivatali dolgozók bérrendezéséhez.