Közel négy és fél milliárd forintból újulnak meg templomok Salgótarjánban és környékén

Salgótarjánban és a környező településeken összesen 4 milliárd 474 millió forintból újulnak meg templomok és egyházi épületek, a fejlesztéseket a Modern városok programból finanszírozzák – jelentette be a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára hétfőn, a megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón.

Soltész Miklós ismertette: Salgótarjánban 15 katolikus, református, evangélikus, zsidó felekezeti, illetve baptista templom, imaház vagy közösségi ház újul meg, míg a megyeszékhely környékén 18 településen 37 templomot, imaházat, közösségi házat, iskolát és óvodát újítanak fel. Szólt arról is, hogy a templomfelújítási programban Nógrád megye más részein 40 katolikus, egy református és öt evangélikus templom újulhat meg 42 kistelepülésen 207 millió forintból.

Az államtitkár kiemelte, hogy a beruházások fontosak a hitélet és az oktatás, nevelés szempontjából, de szerepet játszanak a gazdaság újraindításában is, minél több helyinek adva munkát.

Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere elmondta, az egyházi fejlesztésekről 2017-ben állapodtak meg az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott tárgyaláson, az önkormányzat pedig fontosnak érzi, hogy a beruházások ne csak a megyeszékhely közigazgatási területén belül, de a térségben is megvalósuljanak úgy, hogy megszépülnek a kapcsolódó területek is.

Marton Zsolt, a Váci Egyházmegye püspöke kiemelte, hogy az érintett katolikus templomok nagyobb része műemléképület, melyek nem csak a hívők előtt állnak nyitva, hanem minden jó szándékú ember előtt. Mint mondta, a bátonyterenye-maconkai templom például a középkorban épült, de felújítanak most az 1920-as, ’30-as években épített templomokat is. A püspök azért tartotta fontosnak a fejlesztéseket, mert – mint fogalmazott – a templomok nemcsak az adott vallási felekezet közösségi helyei, nemcsak imahelyek, szentélyek vagy zsinagógák, de a nemzeti kultúra épített örökségei is.

Az Acélgyári úti Szent József plébániatemplom külsőleg újul meg a programban, ez önmagában is egy jelentős beruházás lesz. A salgótarjáni születésű mérnök, Szontagh Pál tervezte, novecento építészeti stílusban épült rendház és templom ugyanis országos tekintetben is jelentős, a vasbetonépítészet különleges példájaként jellemezhető templom és rendház a maga nemében a megye legnagyobbja. Az épület teljes körű belső felújítása már megvalósult, 2019 tavaszán adták át a beruházást, akkor a forrás a külső rekonstrukcióra nem adott lehetőséget.

A rendház három szintje és a templom összesen kétezer négyzetméter alapterületet jelent, az épületegyüttes 70 méter hosszú, 22 méter széles, a templomhajó 13 méter, a tornya 40 méter magas, rajta a kereszt 4,5 méteres – sorolta a meghatározó paramétereket a tervező.

Becsó Károly kelet-nógrádi országgyűlési képviselő hangsúlyozta: a koronavírus-járvány viszontagságai után nagy öröm a projektindítás, hiszen akkor, amikor az ország gazdasági és társadalmi újraindításáról kell gondoskodni,  a hitéleti tevékenységet támogató épületek és közösségi terek megújítása fontos üzenet, egyben pedig értékválasztást hordoz magában.

Becsó Károly kifejtette továbbá: az, hogy Salgótarján mellett számos más községre is eljutnak a beruházások, nem csak szép gesztus, de hozzájárul ahhoz is, hogy a megyeszékhely térségvezető szerepet tölthessen be.

Becsó Zsolt szerint a most bejelentett fejlesztési csomag nem csak a város, de a megye szempontjából is kiemelkedő. A parlamenti képviselő hangsúlyozta azt is, hogy az elmúlt években olyan jellegű beruházások valósulhattak meg, melyek ténylegesen hozzájárulnak a város, illetve annak térségének fejlődéséhez, az ország gazdasági térképére való felkerüléséhez.

Becsó Károly és Becsó Zsolt mindemellett köszönetet mondtak a kormánynak a program támogatásáért, a Váci Egyházmegyének a szervezésben végzett munkáért és Salgótarján önkormányzatának, amiért lehetővé tette, hogy a beruházások több településen valósulhassanak meg. Közlésük szerint a kormány a javasolt teljes támogatáscsomagot elfogadta.

 

MTI nyomán | Kiemelt fotó: Az Acélgyári úti Szent József plébániatemplom (Fotó: karancs-medves.info)