Közel kilencszázan vettek részt a SEAGULL Család és KarrierPONT projektjében

3100.hu Fotó: Körmendy Éva, a SEAGULL Család és KarrierPONT szakmai vezetője

A végéhez közeledik az “Esélyteremtés nőknek Nógrádban” elnevezésű projekt. Az eddig elért eredményekről, a közös munka folytatásának esetleges irányairól szerdán tartottak konferenciát Mátraverebély-Szentkúton.

A számszerű adatokat Körmendy Éva, a SEAGULL Család és KarrierPONT szakmai vezetője ismertette. A programba szeptember 30-ig összesen 884 főt vontak be, akikkel együttműködési megállapodást írtak alá. Közülük 583-an nevelnek gyermeket, vagy gondozzák valamely családtagjukat. A projektben különböző fejlesztéseket, képzéseket is kínáltak, ezeken 482-en vettek részt. Segítő szolgáltatásokat 1247 alkalommal vettek igénybe. Ezeken többek között a munkavállalást támogató mentálhigiénés, valamint képzési tanácsadásokat tartottak, segítették a munkavállalói ismeretek bővítését, valamint bemutattak különböző, rugalmas foglalkoztatási formákat is.

Ahogy arról már írtunk, a 2020 végéig tartó, mintegy 200 millió forintból megvalósuló projekt fő célja a nők munkaerőpiaci helyzetének javítása. A program során segítenek abban, hogy a nők minél jobban össze tudják egyeztetni a családot és a munkát, mindezt helyi megoldásokkal és együttműködésekkel. Az atipikus foglalkoztatási formák népszerűsítésére külön figyelmet fordítottak a szervezők, hiszen a távmunka vagy a részmunkaidő nagyszerű megoldás lehet a gyermeket nevelők számára. Az “Esélyteremtés nőknek – Nógrádban” elnevezésű projekt 200 millió forint támogatás felhasználásával valósul meg, melyet az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosít. A programok meghirdetése nyilvános, elsősorban a SEAGULL Család és KarrierPONT, illetve a J. L. SEAGULL Alapítvány közösségi oldalain, továbbá a központ honlapján.

Amennyiben az anyukák gyermekeikkel együtt érkeztek a programokra, bizonyos esetekben gyermekfelügyeletet is biztosítottak számukra, egészen pontosan eddig 154 alkalommal. A projekt során 21 munkáltatóval működtek együtt, és ugyanennyi fő elhelyezkedését tudták segíteni. A munkakeresést továbbá HR szakember és szociális munkás közreműködésével is támogatták.

A konferencián részt vett a konzorciumban megvalósított projekt másik két tagja is. A Nógrádi Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. (NFÜ) a kommunikációs aktivitásokról számolt be, az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. (IFKA) pedig a rugalmas foglalkoztatásról és a szervezetfejlesztésről beszélt a résztvevőknek. Fenyvesi Gábor, az NFÜ kommunikációs menedzsere kiemelte: a projektnek jelentős nyilvánosságot sikerült biztosítani. Tapasztalatuk az volt, hogy az elérendő célokkal és a projekt szellemiségével a média helyi munkatársai is azonosultak, így nem csak a “kötelező megjelenésekre” korlátozódott a folyamat aktuális helyzetének, a felkínált lehetőségeknek az ismertetése.

Horváth-Karip Krisztina, az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársa kiemelte: a munka elején nagyon fontos lépés volt, hogy megértsék, milyen igényei vannak a munkavállalóknak és a munkáltatóknak egyaránt. A cégek sokszor a lelkesedést, a száz százalékos odaadást hiányolják dolgozóiktól, akik mindeközben arra vágynak, hogy jobban elismerjék a munkájukat, esetleg akár a döntési folyamatokba is bevonják őket. Mindkét fél részéről fontos tehát, hogy törődjön velük a másik.

A szakember felhívta a figyelmet, hogy az elöregedő társadalom és az elvándorlás miatt egyre kevesebb munkavállaló lesz az országban, így akár még versenyhelyzet is kialakulhat értük.

A beszélgetések során éppen ezért hangsúlyozták a munkáltatóknak, hogy nagyon fontos a dolgozók megbecsülése, megtartása, egy jó légkörű munkahely megteremtése, ahol a teljesítmény és a jólét nem zárja ki egymást.

Bár ez jelentős többletmunkát vagy plusz költségeket is jelenthet a vállalkozások számára, mégis fontos, hiszen a sikeres cégeknél alapvető a munkavállalókkal való törődés.

A projekt során azt is elmondták a munkáltatóknak, hogyan válhatnak családbarát munkahellyé. Magukkal a tulajdonosokkal és vezérigazgatókkal beszélgettek arról, milyen lehetőségeik vannak a rugalmas foglalkoztatásra, illetve, hogy számukra mely opciók lennének a legjobbak. Kiemelten foglalkoztak azzal is, hogy hogyan törődjenek a hátrányosabb helyzetű dolgozóikkal. A program keretében hozták létre a rugalmasmunka.hu honlapot, ahol hat megyéből mutatnak be jó foglalkoztatási gyakorlatokat. A gyárakban dolgozó műszakvezetőkkel is külön foglalkoztak, hiszen az általuk irányított gyártósori munkások nagy része nő. Nekik segítettek a vezetői kompetenciáik fejlesztésében, valamint abban is, hogyan érthetik meg jobban a női dolgozók helyzetét.

Horváth-Karip Krisztina összefoglalója végén elmondta, hogy véleménye szerint Nógrád megyében volt a legsikeresebb a társadalmi partnerképzés. Ez szerinte annak köszönhető, hogy a Seagull teljes csapata hatalmas erőforrásokat mozgósított ahhoz, hogy megszólítsa az érintetteket.

 

Kiemelt fotó: Körmendy Éva, a SEAGULL Család és KarrierPONT szakmai vezetője