Közel három és fél milliárd forint támogatást kapott Mátraverebély-Szentkút

A kegyhely madártávlatból (Fotó: Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely)

Mintegy három és fél milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely a Magyar Turisztikai Ügynökségtől. Az összeget a római katolikus búcsújáróhely turisztikai fejlesztésére, különös tekintettel családbarát-szolgáltatások kialakítására, valamint infrastrukturális fejlesztésekre költik majd.

A kegyhely madártávlatból (Fotó: Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely)
A kegyhely madártávlatból (Fotó: Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely)

A beruházás során többek között családi apartmanok, kemping, játszótér, sportpálya, napelempark létrehozását, parkolók és utak kiépítését, illetve a Kálvária-kápolna felújítását valósítja meg a kegyhely üzemeltetője. Kialakítanak továbbá egy két büfékocsiból álló szabadtéri büfét, valamint kegytárgyboltot létesítenek a búcsúk idejére. Telepítenek biztonsági kamerákat, beszerzik a karbantartáshoz és üzemeltetéshez szükséges gépeket és eszközöket, illetve felújítanak két szolgálati lakást is.

A kegyhely közleményében kiemelte: a bővítést az is indokolttá teszi, hogy az elmúlt években érezhetően többen keresik fel a régiót, a vendégéjszakák száma folyamatosan nő. Népszerű úti cél például a hollókői ófalu és az Ipolytarnóci Ősmaradványok, velük Mátraverebély-Szentkút már egy ideje együttműködik.

A mostani beruházás célja a szezonalitás csökkentése, a májustól októberig tartó búcsúszezon meghosszabbítása, illetve a családos, fiatal és határon túli zarándokok és turisták megszólítása.

 

Kiemelt fotó: A kegyhely madártávlatból, középen a Nagyboldogasszony-bazilika (Fotó: Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely)