Közel fél napig oltották a szeméttelepen keletkezett tüzet

A tűz a csókáspusztai hulladéklerakóban szombaton kora délután üthetett ki – legalábbis a Szécsényi úton lakók azt jelezték a 3100.hu-nak, hogy 13 óra környékétől kezdve lettek figyelmesek a szirénázó tűzoltóautókra.

A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kora délután annyit közölt, hogy a tűzoltók nagy erőkkel vonultak a helyszínre. Akkori tájékoztatásuk alapján körülbelül ezer négyzetméteren égett a hulladék a csókási szeméttelepen. A tűzesethez a salgótarjáni, a balassagyarmati, a szécsényi, és a bátonyterenyei hivatásos tűzoltókat is riasztották, de a helyszínre érkezett a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is.

A tűz füstje a 22-es út felől nézve (Olvasói fotó)
A tűz füstje a 22-es út felől nézve (Olvasói fotó)

A katasztrófavédelem este nyolc óra után ismertette, hogy a tüzet sikerült körülhatárolni, az továbbterjedni már nem tudott.

Ekkorra az elsőként riasztott megyei egységeken felül már az ózdi és a pétervásárai hivatásos tűzoltók, továbbá az endrefalvai, a ságújfalui és a helyi önkéntes tűzoltók is közreműködtek az oltásban. A tüzet hét vízsugárral sikerült körülhatárolni.

A hivatalos tájékoztatás szerint a tüzet végül késő este, nem sokkal 23 óra előtt sikerült eloltani. A katasztrófavédelem hozzátette, hogy a füstképződés miatt a katasztrófavédelmi mobil labor is a helyszínre érkezett napközben és az egység folyamatosan vizsgálta a levegő minőségét Salgótarjánban. Méréseik az egészségre ártalmas károsanyag-koncentrációt nem mutattak ki – közölték.

Fekete Zoltán, a VGÜ Nonprofit Kft. ügyezető igazgatója a város közösségi oldalán megjelentek szerint úgy fogalmazott: a tűz feltehetőleg öngyulladás eredménye volt, idegenkezűség gyanúja nem merült fel.

 

Kiemelt fotó: A tűz füstje a városközpontból nézve (Fotó: Lőrincz Bence)