Közel ezerháromszázan érettségiznek Nógrád megyében

A megye 21 középiskolájában összesen 1265 érettségiző vizsgázik 40 különböző tárgyból ezekben a hetekben. Az érettségi előkészítése rendben megtörtént, a Nógrád megyei tanulók emelt szinten összesen 660, középszinten pedig 3961 vizsgatárgyi alkalommal adnak számot tudásukról ebben az időszakban – közölte a Nógrád Megyei Kormányhivatal.

Hétfőn magyar nyelvből és irodalomból a megyében 54-en emelt szinten, 822-en pedig középszinten vizsgáztak. Míg kedden emelt szinten matematikából 49-en adtak számot tudásukról, szerdán pedig történelemből 84-en, addig középszinten előbbiből 829-an, utóbbiból 816-an írásbeliznek. Angol nyelvből 759, németből 156, franciából pedig 32 vizsga zajlik majd Nógrád megyében.

A Nógrád Megyei Kormányhivatal köznevelési feladatkörében eljárva látja el a megyében az emelt és középszintű érettségi vizsgák szervezési, irányítási feladatait. A közismereti vizsgatárgyak körében a kötelező vizsgatárgyakon (így a matematika, a magyar nyelv és irodalom, a történelem és az élő idegen nyelven) kívül megtalálható vizsgatárgyak között például a katolikus hittan, a katonai alapismeretek vagy éppen a mozgóképkultúra és médiaismeret is. Az ágazati szakmai vizsgatárgyak közül egészségügyi, turisztikai, rendészeti és közszolgálati, magas- és mélyépítési, vendéglátóipari, kozmetikai vagy pedagógiai ismertekből is érettségiznek megyénkben a vizsgázók, számos más szakmai tárgy mellett.

A koronavírus járványhelyzet miatt az érettségi vizsgatárgyak szóbeli vizsgarészei idén elmaradnak, az írásbeli vizsgarészeit – közép- és emelt szinten is – változatlan időpontban szervezik az intézmények.

Ez alól kivételt jelentenek azok a vizsgatárgyak, amelyek követelményében csak szóbeli vizsgarész szerepel. További kivétel a testnevelés vizsgatárgy, amelyből az érettségizők szóbeli és gyakorlati vizsgát is tesznek, de a gyakorlati vizsgarészt az úszás, valamint a küzdősport, önvédelem gyakorlatok elhagyásával tartják meg.

Egy teremben legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat – a másfél méteres távolság betartásával –, biztosított a kézfertőtlenítő, a felügyelő tanároknak kötelező a védőmaszk használata. A vizsgákat felügyelő pedagógusoknak központilag biztosított a kesztyű és védőmaszk, a diákoknak az írásbeli ideje alatt nem kötelező, csak ajánlott a viselésük.

 

Szécsényben és Salgótarjánban is figyeltek az előírásokra

Szécsényben, a Közép-magyarországi Agrár Szakképzési Centrum Lipthay Béla Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban nyolc diák vizsgázott kedden – olvasható az MTI tudósításában. Filkor Lajos igazgató elmondta, az intézményben szakközépiskolai képzés folyik, ahol három évig szakmát, utána pedig két évig közismereti tárgyakat tanulnak a gyerekek, így készülnek az érettségire. Itt a jelzések szerint a tanulók úgy látták, hogy míg a magyarérettségi könnyebb volt, mint amire számítottak, a matematika nehezebb volt a vártnál. Az igazgató szerint ugyanakkor a feladatsorok nem voltak túl nehezek. Szécsényben a kormányhivatal által biztosított, a teremben elhelyezett védőfelszereléseket használták, maszkot, kesztyűt, kéz- és felületfertőtlenítőt.

A salgótarjáni Nógrád Megyei Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Technikumában 91 saját tanuló vizsgázott kedden és nyolcan javító érettségi vizsgát tettek a kormányhivatal szervezésében – közölte Juhászné Janik Beatrix igazgató az MTI-vel. Elmondta, a vizsgáról megoszlott a diákok véleménye: az első feladatlapot sokan nem tartották nehéznek, de kevesellték az időt a megoldásra, a második feladatlapot pedig egyesek nem ítélték nehéznek, míg mások igen. Az iskolába két kapun mentek be a diákok, belépéskor kezet fertőtlenítettek és testhőmérsékletet mértek. Voltak, akik az írás közben is maszkot viseltek. Az igazgató azt mondta, a tanulók nagyon fegyelmezettek a járványügyi előírások betartásában.

 

MTI | Nógrád Megyei Kormányhivatal nyomán / Kiemelt fotónk illusztráció! (Fotó: MTI/Komka Péter)