Közel egymilliárd forintból újítják fel a Benczúr-kúriát

Megkezdődött a kivitelezés, mintegy 990 millió forintnyi támogatásból újulhat meg a szécsény-benczúrfalvai Benczúr-kúria, a fejlesztés a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében valósul meg.

A hivatalos ismertetés szerint a projekt célja a 18. században épült kúria rehabilitációja, ezzel pedig egy, a mai igényeknek megfelelő, komplex szolgáltatást nyújtó turisztikai attrakció kialakítása, mely a látogatók számára a kulturált pihenést, ismeretszerzést és a szabadidő minőségi eltöltését szolgálja. A beruházás keretében megújul a kúria teljes tetőszerkezete és homlokzata, a kúria földszintjének részbeni helyreállításával pedig új kiállító- és hozzájuk tartozó kiszolgáló terek jönnek létre. Tervben van többek között kávézó, ajándékbolt, ruhatár, fogadótér, illetve egy kiállítási installációs raktár kialakítása is.

Az építési munkálatok mellett a projekt magába foglalja az épület történelméhez, korábbi funkciójához kapcsolódó kiállítások szervezését, melyek interaktív elemeket is tartalmaznak majd. Külön hangsúlyt fektetnek a kastély névadójának, Benczúr Gyulának munkásságára, az ő alkotásait a modern technika segítségével szeretnék bemutatni. A megújult kúria a jövőben kulturális és művészeti programoknak, illetve alkotótáboroknak és egyéb rendezvényeknek is otthont adhat. 

 

Fotók: A Benczúr-kúria épülete a felújítás előtt (Fotó: karancs-medves.info/Kéri István)