Közel 505 hektárt érintettek a fagykárok Nógrádban

Elfagyott levelek és virágok egy diófán Karancsalján 2016. április 29-én (MTI Fotó: Komka Péter)

 

Folyamatosan érkeznek a kárbejelentések a gazdáktól tavaszi fagyok okozta károkkal kapcsolatban. Az ezidáig összesítetten 505 hektárnyi területet érintő kárbejelentések szinte mindegyike a fagyokkal kapcsolatos, elenyésző köztük a belvíz okozta kár.

 

A Nógrád Megyei Kormányhivatalnál kérdésünkre elmondták: pénteken délig 74 kárbejelentést regisztráltak rendszerükben az áprilisi szélsőséges időjárás okozta károkkal kapcsolatban. Ez a szám még növekedhet, mivel a kárbejelentés határidejét az illetékes szervek egy rendeletmódosítással meghosszabbították, így az április 1. utáni károk felmérésére, majd bejelentésére a szokásos 15 naptól bővebb határidő állt a gazdák rendelkezésére: az utolsó nap erre május 23. lesz.

 

3100.hu | Nógrádban is komoly károkat okoztak a reggeli fagyok a gyümölcsösökben

Nógrádban is komoly károkat okoztak a reggeli fagyok a gyümölcsösökben A Berkenye Hűtőházhoz 130 hektárnyi terület tartozik Nyugat-Nógrádban Berkenye és Nógrád települések környékén, itt ebből a mélyen fekvő területeken, 55-60 hektáron teljesen elfagytak a növények – mondta a Rádió Focus ma reggeli műsorának nógrádi hírek és információk órájában a hűtőház ügyvezetője.

 

A bejelentések hitelességéről minden esetben helyszíni szemlén bizonyosodik meg a folyamatban „agrár-kármegállapító” szerepet betöltő, illetékes kormányhivatal. Helyszíni szemléjük jelentése alapján a kárigények sorsáról aztán a Mezőgazdasági- és Vidékfejlesztési Hivatal dönt, a folyamatban még a NÉBIH is közreműködik. A termelők akkor jogosultak a kárenyhítésre, amennyiben a kár becsült mértéke meghaladja a 30 százalékot, ez alatti esetben lényegében a gazdálkodó saját kockázatáról beszélünk. A helyszíni szemléken GPS-koordinátákkal ellátott fényképeket készítenek a károsodott állományokról az ellenőrök, a meghozott határozat ellen a későbbiekben esetlegesen jogorvoslati igényekkel jelentkező gazdák ügyeiben így mindenkor visszaellenőrizhetőek a felmért állapotok.

 

A kertészeti kultúrákban keletkezett károk elsősorban Nyugat-Nógrádra koncentrálódnak – derült ki a Nógrád Megyei Kormányhivatal tájékoztatásából. A szőlőültetvények jellemzően Pásztó és Szendehely környékén szenvedtek kárt, a ribizli fagykárát érintően elsősorban Szécsény és Egyházasgerge térségéből érkeztek bejelentések. A meggy, cseresznye, alma, szilva gyümölcsösök elsősorban Kozárd környékén, az ilyen szélsőségeket jellemzően nehezen tűrő diósok Bujákon, Szalmatercsen, Szécsényben és Érsekvadkerten károsodtak.

 

3100.hu | Czerván György: a kárenyhítési alap 24 milliárdjából enyhítik a fagykárt

Czerván György: a kárenyhítési alap 24 milliárdjából enyhítik a fagykárt A kárenyhítési alapban az idén 24 milliárd forint van, ebből próbálják a gazdák jogos igényeit kielégíteni – mondta Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

 

A múlt hónapot érintő, ezidáig beérkezett kárigények szinte csak és kizárólag az április második felében kialakult hajnali keményebb fagyokkal kapcsolatosak, elenyésző mértékben találni köztük a belvízzel kapcsolatos, vagy a szántóföldi kultúrákat érintő bejelentéseket.

 

Kiemelt fotó: Elfagyott levelek és virágok egy diófán Karancsalján 2016. április 29-én (MTI Fotó: Komka Péter)