Kövér László: a polgári kormány ott áll a salgótarjániak, ott áll Simon Tibor polgármesterjelölt mögött

Simon Tibor, a Fidesz-KDNP pártszövetség polgármesterjelöltje és Kövér László, az Országgyűlés elnöke (MTI Fotó: Komka Péter)

 

Ha a salgótarjániak gyermekeik, unokáik számára élhető jövőt szeretnének, nem szabad hibát elkövetniük az időközi választáson – mondta az Országgyűlés elnöke kedden a városban tartott sajtótájékoztatón. Kövér László hozzátette: olyan polgármestert kell választani, aki képes felelősséggel gazdálkodni, és megtalálja a partneri viszonyt a kormányzattal.

 

Úgy fogalmazott: az ő jelenléte is azt szeretné üzenni, hogy a Fidesz-KDNP pártszövetség által támogatott polgári kormány ott áll a salgótarjániak, ott áll Simon Tibor polgármesterjelölt mögött, és alig várja, hogy végre értelmes párbeszéd kezdődhessen a salgótarjáni polgármester és a kormányzat között. Kövér László a sajtótájékoztatón kifejtette, hogy Salgótarján 3 milliárd 250 millió forintnyi adósságtól mentesült a konszolidációs program keretében, amely program az önkormányzatok többségénél nemcsak az adósságállomány lenullázódását jelentette, de azt is, hogy százmilliós nagyságrendű fejlesztési források szabadultak fel.

A tehetségesebb és tisztességesebb városvezetések tudtak élni ezzel a lehetőséggel (…), kevés olyan városvezetés van az országban, amelyik arra a bravúrra lett volna képes, hogy a több mint 3 milliárd forintnyi adósság után az előző vezetéstől még átvett 945 millió forintos többletet viharos gyorsasággal lenullázza, és kevesebb mint két esztendő alatt szinte visszajuttassa a várost ugyanoda, ahonnan elindult

– mondta a házelnök, hozzátéve, hogy belső hírek szerint több mint egymilliárd forint hiánya van a városnak.

 

Kövér László arra is kitért, hogy Salgótarján 9,2 milliárd forintos uniós kerettel rendelkezik 2020-ig, és nem biztos, hogy a 2020-ban lezáruló európai uniós pénzügyi ciklus után jön még egy olyan időszak, amikor az Európai Unió “ilyen bőkezűséggel” osztja a felzárkóztatási forrásokat a tagállamoknak. Mint mondta, ez a pénz nem érkezik meg egy az egyben a város számlájára, értelmes elképzelésekkel kell érte pályázni, de lehet, hogy ez az utolsó ilyen lehetőség, hogy Salgótarján ne szakadjon le véglegesen a többi megyei jogú várostól, “nem beszélve önmagával szemben támasztott jogos elvárásairól”.

 

Simon Tibor, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje a keddi sajtótájékoztatón azt tette szóvá, hogy Salgótarjánnak nemhogy elfogadott, de törvénysértő módon még beterjesztett költségvetése sincs, és szerinte a jogi felelősség ezért egyértelműen Fekete Zsolt alpolgármestert, a baloldal polgármesterjelöltjét terheli. Kérdésként tette fel, hogy mit rejteget a szocialista városvezetés, igaz-e, hogy brutális adóemelésekre készülnek, új adók bevezetését, intézmények bezárását tervezik, szűkíteni akarják a buszjáratokat, igaz-e, hogy Salgótarján csődhelyzet előtt áll? Ha ezek igazak, akkor becsapják az embereket azzal, hogy elhallgatják az igazságot,

ez ellen pedig tennünk kell, meg kell védenünk Salgótarjánt

– mondta Simon Tibor.

 

Forrás: MTI

Kiemelt fotó: Simon Tibor, a Fidesz-KDNP pártszövetség polgármesterjelöltje és Kövér László, az Országgyűlés elnöke (MTI Fotó: Komka Péter)