Köszönünk mindent, Dénes bá!

Egy másik városban folytatja pályafutását, így elbúcsúzott Salgótarjántól Kovács Dénes – a legtöbbeknek Dénes bá – úszóedző, testnevelőtanár. A városvezetés Salgótarján Emlékérem kitüntetéssel ismerte el a város (úszó)sportjáért végzett, több mint három évtizedes tevékenységét.

Az elismerés átadására a napokban a Városi Tanuszoda előcsarnokában kollégák és barátok jelenlétében került sor. Az önkormányzat nevében Huszár Máté alpolgármester köszönte meg a szakember munkáját.

Azt gondolom, hogy a Te sport iránti szenvedélyed, elhivatottságod hiányozni fog a városnak. A sokéves munkát elismerve ezért szeretném most átadni a Salgótarján Emlékérmet, a jövőre nézve pedig jó munkát, további sportsikereket és jó egészséget kívánok! – mondta az alpolgármester.

Kovács Dénes, aki az évek során több száz salgótarjáni gyermekkel ismertette és szerettette meg az úszást, egy másik városban folytatja munkáját. A salgótarjáni úszásoktatás azonban továbbra is jó kezekben marad, hiszen a mestertől egyik sikeres fiatal tanítványa, Papp Marcell veszi át a feladatot.

 

Kovács Dénes 1959-ben született, bár nem a nógrádi megyeszékhelyen, de saját bevallása szerint is a Salgótarján és az úszás “csinált belőle embert”. Mint azt az elismerés átvételekor megfogalmazta: szinten minden nap ott volt a városi tanuszodában, reggel és este, 35 éven keresztül.

Most azonban egy korszakot, egy időszakot lezárok, az úszás azonban a szívem csücske és az is marad – tette hozzá Kovács Dénes.

 

35 év Salgótarjánban, a salgótarjáni gyermekekért

Kovács Dénes 1983-ban a Beszterce-lakótelepi Általános Iskolában kezdett tanítani, majd a Gagarinban és a Rákócziban is dolgozott, miközben az összvárosi úszástanári feladatokat is ellátta. A Kanizsai Dorottya Egészségügyi Szakközépiskolában 1998-ban kezdte meg testnevelő tanári munkáját és egészen mostani távozásáig itt volt pedagógus.

Földrajz-testnevelés szakos tanári diplomáját 1983-ban Nyíregyházán szerezte meg, de rendelkezik – többek között – sportmasszőri képesítéssel és úszó szakedzői diplomával is a Magyar Testnevelési Egyetemről. 1984. január 1-től folyamatosan ellátta az úszóedzői feladatokat – még a ’80-as években rövid ideig az SKSE-nél, majd évtizedekig a Gagarin Diáksport Egyesületnél. Társadalmi munkában volt a Salgótarjáni Hegyikerékpáros Egyesület és a Salgótarjáni Triatlon Klub sportolóinak edzője is, ellátta a Nógrád Megyei Úszó Szövetség titkári feladatait, a Magyar Diáksport Szövetség Úszó Munkabizottságának jelenleg is tagja, ahogyan a Palóc Úszás Alapítványnak is képviselője.

Kovács Dénes számtalan salgótarjáni úszó- és egyéb sportversenynek volt segítője, szervezője, fiatalok százait nevelte a sport és az úszás szeretetére. A 3100.hu-nak néhány éve a Játék Határok Nélkül címet viselt televíziós sorozat salgótarjáni szerepléséről mesélt, ahol – természetesen – a csapat úszóedzőjeként kísérte városunk sportolóit.

 

Salgótarjáni Városi Televízió | Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata nyomán