Koronavírus – Salgótarjánban (is) alacsony a szennyvízben mért víruskoncentráció

Elkészültek az újabb heti eredmények a szennyvízmintákból kimutatható SARS-CoV-2 vírussal kapcsolatban – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központban (NNK). Az elmúlt hetekben már nemcsak Budapesten, hanem valamennyi megyében mintavételezésre került sor.

Az NNK az eredmények közölte: a vizsgált településeken a szennyvizekben mért víruskoncentráció mindenhol alacsony. Ennek alapján a megbetegedések számában a következő 1-2 hétben jelentős emelkedés nem várható – tették hozzá.

Közleményükben hangsúlyozzák, hogy a fertőzőképes vírusrészecskék nincsenek jelen a szennyvízben, a mintavételezés során a vírus örökítőanyagának jelenlétét vizsgálják annak érdekében, hogy az eredmények ismeretében célzott, pontosabb hatósági intézkedések történhessenek.

A vizsgálat eredménye szerint a salgótarjáni szennyvízben a koronavírus koncentrációja alacsony, a mért érték pedig stagnálást mutat a korábbi eredményekhez mérten. Összesen 17 hazai városban végeznek ilyen méréseket.

Az NNK a környezeti monitoringot alapfeladatai részeként végzi. Az országos szennyvízvizsgálatok célja nem pusztán kutatás, hanem az egyéb járványügyi vizsgálatok kiegészítése és az előrejelzés támogatása. Számos nemzetközi tanulmány igazolja, hogy egy adott közösségben a tünetekkel rendelkező esetek számának növekedése minimum 4-10 nappal követi a szennyvízben kimutatható örökítőanyag koncentráció emelkedést. Egyéb vírusok mellett már az új koronavírusra is rendelkezésre állnak az erre vonatkozó bizonyítékok.

Az NNK hozzáteszi, hogy a szennyvíz vizsgálata – amellett, hogy egyfajta összetett közösségi mintaként szolgál – azért is jó eszköz, mert a tünetmentes vagy gyenge tünetes fertőzöttek is üríthetik a vírus örökítőanyagot, akik a hagyományos szűrővizsgálatok során nem kerülnének a járványügy látókörébe.