Több mint hatezer ember oltásához elegendő vakcina érkezett a Nógrád megyei háziorvosokhoz

A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját készítik elő oltáshoz a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházban 2021. február 25-én (Fotó: MTI/Komka Péter)

Ezen a héten ismét AstraZeneca vakcinával oltanak a megye háziorvosi körzeteinek mintegy kétharmadában, emellett szerdán az összes Nógrád megyei háziorvosi körzetbe megérkezett az első Sinopharm oltóanyag szállítmány, továbbá majdnem minden háziorvosi körzetbe érkezik Pfizer-BioNTech vakcina is.

A háziorvosokhoz csütörtökig megérkezett vakcina mennyisége több mint hatezer ember oltását teszi lehetővé – közölte a megyei tisztifőorvos. Feketéné dr. Zeke Ildikó hozzátette: a kórházi oltópontokon már második körös oltások is esedékesek Pfizer-BioNTech oltóanyaggal.

A megyei oltási munkacsoport és a háziorvosok, kórházak közösen szervezik a regisztrált személyek háziorvosi rendelőben és kórházi oltópontos oltását is. A háziorvosok az oltási terv által meghatározott sorrendben – a rendelkezésre álló vakcina függvényében -, telefonon értesítik az arra regisztráltakat a vakcina felvételének lehetőségéről, amint ez elkövetkezik; úgy a háziorvosi rendelőkben, mint az oltópontokon történő oltás esetében.

A tisztifőorvos kiemelte: a rendelkezésre álló oltóanyagok biztonságosak. Az oltóanyagok a különböző korosztályok számára aszerint ajánlottak, hogy kinél alakítanak ki legnagyobb védelmet, valamennyi védőoltás bizonyosan kivédi a súlyos, kórházi, akár intenzív osztályos kezelés szükségességét – ismertette a szakember.

 

Orbán: az egész járvány legnehezebb két hete jön

Az egész eddigi koronavírus-járvány legnehezebb két hete előtt áll az ország – közölte a miniszterelnök csütörtökön. Orbán Viktor a Facebook-oldalára feltöltött videóban mindenkit arra kért, regisztráljon a koronavírus elleni oltásra és oltassa be magát.

A kormányfő elmondta, hogy a nap folyamán “egy nagyon különleges tudást birtokló orvos-tudós csoporttal”, a járványmatematikusokkal találkozott, akik abban segítenek, hogy meg lehessen érteni, hogy az egészségügyi jelenségek milyen trendekké állnak össze, azaz “mi fog velünk történni a következő napokban és hetekben”.

Csupa rossz hírem van. A helyzet úgy fest, hogy az egész járvány, az egész eddig tapasztalt járvány legnehezebb két hete előtt állunk. Az újfajta mutációk megjelenése miatt a fertőzések száma erősen nő és nőni fog – fogalmazott.

A múlt heti adatok alapján, másfél hónap után újra megemelkedett a szennyvízminták átlagos koronavírus koncentrációja a megyeszékhelyen. Salgótarjánban legutóbb tavaly november végén mutattak emelkedett koncentrációt az adatok. December során mérséklet besorolást kapott a salgótarjáni minta, majd az idei év elejétől kezdve alacsony besoroláson stagnált a koncentráció a megyeszékhelyen. A múlt heti adatok emelkedő tendenciát és mérsékelt koncentrációt mutattak. A fertőzőképes vírusrészecskék nincsenek jelen a szennyvízben, az ilyen mintavételezés során a vírus örökítőanyagának jelenlétét vizsgálják.

Hozzátette: olyan terhelés lesz a kórházakon, mint amilyen még nem volt. Minden orvosra, minden ápolónőre, minden lélegeztetőkészülékre szükség lesz – mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor arra kért mindenkit, hogy a saját maga életében a lehető legfegyelmezettebben próbálja meg betartani azokat az előírásokat, amelyeket az operatív törzs közzétesz.

“Versenyt futunk az idővel” – hangsúlyozta. Közölte, ha sokan regisztrálnak, sokan jelentkeznek oltásra, sokan oltatják be magukat, akkor ez a nehéz időszak lerövidül; ha kevesen regisztrálnak, kevesen oltatják be magukat, a nagyon nagy nyomást jelentő időszak hosszabb lesz. Kérek mindenkit, regisztráljanak, és oltassák be magukat! – mondta a kormányfő.

 

MTI | Nógrád Megyei Kormányhivatal nyomán / Kiemelt fotó: A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját készítik elő oltáshoz a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházban 2021. február 25-én (Fotó: MTI/Komka Péter)