Környezetbarát agrártámogatási rendszert szeretne három hazai szervezet

Közös állásfoglalást írtak alá a szántóföldek élővilágának védelméért a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) vezetői.

A szervezetek szerint az agrárium fejlődésével párhuzamosan egyre nagyobb károkat szenved a természet. A mezőgazdasági természeti sokféleség 30 százalékkal csökkent 15 év alatt, az apróvadfajok állománya vészesen fogyatkozik, a beporzó rovarfajok állományai pedig nagyon aggasztóan alakulnak – 30 év alatt 75 százalékos csökkenés figyelhető meg. Az ágazatokon átívelő összefogás célja, hogy a következő időszakban nagyobb arányban részesüljenek az uniós támogatásokból azok, akik igyekeznek természetbarát módon gazdálkodni.

Szabó László, a Nógrád Megyei Vadász Szövetség elnöke, az OMVK Nógrád Megyei Területi Szervezetének titkára portálunknak elmondta:

az egyesületek érdeke közös, hiszen a szántóföldek élővilágának pusztulása mindenkit érint.

Az egyre nagyobb területű, akár százhektáros megművelt földeket a gazdák gyomirtóval szokták kezelni, ami teljesen ellehetetleníti rajtuk az életet. A gyomnövények pusztulása miatt a rovarok sem jelennek meg, így nem jut táplálék az ott fészkelő madaraknak sem. Különösen nagy gond a beporzó rovarok eltűnése, hiszen nélkülük bizonyos zöldségek és gyümölcsök sem teremnének.

További problémát jelent az árokpartok leégetése, a mezsgyék felszántása, a vizes élőhelyek felszámolása. A vadak számára pedig talán a kaszálógépek a legfenyegetőbbek, amik sokszor olyan gyorsak, hogy az állatoknak esélyük sincs elugrani előlük. Bár napjainkban már léteznek hőérzékelővel felszerelt gépek, ezek egyelőre a legtöbb földművelő számára megfizethetetlenek. Az egyetlen megoldást jelenleg a láncos kaszálógépek jelentik, melyek elijesztik a vadakat, mielőtt a gép kárt tehetne bennük, azonban egyelőre ezt is kevesen használják.

A most született összefogás célja tehát az, hogy a nagyobb arányú, célirányos támogatásokkal környezetbarát gazdálkodásra ösztönözzék a gazdákat.

Nógrád megyében már láthatunk pozitív példát: Hajas Péter Pál Pásztótól Ecsegig húzódó földjei mellett virágzó mezsgyesávok találhatóak. A gazdálkodó továbbá kiemelten törődik az apróvadak élőhelyének fejlesztésével – munkájának eredményeként szántóföldjein mára fácánok és nyulak is előfordulnak.

Az Országos Magyar Vadászkamara az Országos Vadgazdálkodási Alapból nyújt támogatást mindazoknak, akik szeretnének az élővilág érdekeit szem előtt tartva gazdálkodni. Ennek keretében minden évben több száz millió forintot adnak például a vadak élőhelyeinek javítására, fejlesztésére, valamint zöldítési programokra. Ezeknek köszönhetően újra visszatérhetnek a különböző növények és állatok a szántóföldekre, ami mindannyiunk közös érdeke.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Fotó: MTI/Varga György)