Kormányablakbusz állt a lakosság szolgálatába Nógrád megyében is

Nógrád megye lakossága már jól ismeri a kormányablakokat és azok szolgáltatásait, hiszen ezen ügyintézési pontok több éve elérhetőek a megye mind a hat városában. Az ügyintézési lehetőség most egy Mobil Kormányablakkal bővült, a mozgó ügyfélszolgálati pont pénteken délelőtt Karancsalján mutatkozott be.

Dr. Szabó Sándor, a Nógrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja emlékeztetett rá: 2011. január 2-án adták át az ország egyik első kormányablakát Salgótarjánban.

Azóta már sok idő eltelt, de nem tétlenül – sok mindent tettünk annak érdekében, hogy az állami közigazgatás szervezetrendszere és az állampolgárok kiszolgálása jelentősen fejlődjön. A járási hivatalok kialakítása, a kirendeltségek és az ügysegédek munkájával közelebb kerültünk az állampolgárokhoz, megkönnyítettük az ügyintézést. Azt is el kell mondanom azonban, hogy Nógrád megye 131 településének jelenleg mintegy kétharmadát tudjuk ellátni helyben állami közigazgatási szolgáltatással. Ezen fog változtatni a Mobil Kormányablak, vagyis a kormányablakbusz – mondta el dr. Szabó Sándor a jármű bemutatóján.

A kormánymegbízott hozzátette: a mikrobusszal el fog jutni az ügyintézés lehetősége az említett településeken túl szociális intézményekhez, valamint olyan helyszínekre, rendezvényekre is, ahol jellemzően dömping-szerűen jelentkezhet igény egy adott okmány – például diákigazolvány – kiállíttatására.

Balla Mihály, a Karancsalját is magába foglaló nógrádi választókerület országgyűlési képviselője a rendezvényen úgy fogalmazott: ma már nem jellemző az, hogy az adott ügyekben ide-oda, különböző osztályokra küldözgetik a hivatalok az állampolgárokat. Hangsúlyozta: az elmúlt években az állami ügyintézés állampolgár-baráttá vált a kormányablakok megnyitásával, a járási központoktól távol eső településeken élők ügyintézését pedig kiemelten segíteni fogja majd a Mobil Kormányablak. “Jó példa ez arra, hogy igenis, lehet szolgáltató attitűddel segíteni az állampolgárok ügyintézését. A kormányhivatalok, járási hivatalok úgy az egész országban, mint Nógrád megyében ebben óriásit léptek előre a mögöttünk hagyott években” – jelentette ki Balla Mihály.

Sulyok Oszkár Jánosné, Karancsalja polgármestere a kormányablak busz bemutatkozásán úgy fogalmazott: Karancsaljához bár közel van a salgótarjáni kormányablak, de éljünk bárhol az országban vagy a megyében, mindenki örül neki, ha a lehető legkevesebbet kell “mozdulni” az ügyintézés miatt. A mobil ügyintézés szerepe fontos lesz majd többek között a településen élő, koruknál vagy egészségügyi állapotuknál fogva nehezen mozgók lakosok számára – tette hozzá.

 

Teljes értékű ügyfélszolgálat, helyszíntől függetlenül

A Mobil Kormányablak feladata lesz az államigazgatási szolgáltatások szempontjából kevésbé ellátott községek felkeresése. Nógrád megye 131 településének mindösszesen mintegy negyedén nincs jelen a kormányhivatal kormányablakkal, járási hivatali kirendeltséggel vagy legalább települési ügysegéddel, a Mobil Kormányablak ide is eljut majd. A kormányablak-busz feltűnik majd nagyobb rendezvényeken, illetve olyan helyszíneken is, ahol várható, hogy nagyobb számban mutatkozik igény bizonyos ügyintézési lehetőségre. Utóbbira példa lehet majd a diákigazolványok igénylésének időszaka nagyobb létszámú oktatási intézményekben, illetve az okmányok pótlása szintén a nagyobb létszámú, vagy nehezebben megközelíthető szociális intézményekben.

A kormányablak busszal a Nógrád Megyei Kormányhivatal helybe viszi majd az ügyintézési lehetőséget olyan egészségügyi és szociális intézményekhez is, ahol az ott hosszabb-rövidebb ideig tartózkodó állampolgárok egy részének esetlegesen nehézséget okoz eljutni a legközelebbi kormányablakig.

A mobilizált ügyfélszolgálati irodában – hasonlóan a megye mind a hat városában megtalálható kormányablakokhoz – az ügyfelek közel 1500 féle ügykört kezdeményezhetnek, illetve kaphatnak tájékoztatást az eljárás menetéről. Többek között személyazonosító igazolvánnyal, lakcímkártyával, útlevéllel, vezetői engedéllyel kapcsolatos ügyintézés, illetve ügyfélkapu regisztráció is lehetséges.

Az állampolgárok rugalmasabban szervezhetik az ügyintézésüket, hiszen akár lakóhelyük és munkahelyük között, útközben is könnyen elérhetőek a kormányablak szolgáltatások. Az akadálymentesített, mozgássérült ügyfelek fogadására is alkalmas buszban egy okmányos és egy kormányablak munkaállomás található. A kiépített rendszer magában foglal egy beépített fényképezőgépet, valamint nyomtatót és szkennert is. A teljes mobil ügyfélszolgálat szünetmentes tápegységről, vagy akár aggregátorról üzemeltethető azokon a helyszíneken, ahol nincs villamos hálózati csatlakozási lehetőség. Országosan összesen tíz kormányablak busz áll szolgálatba.

 

(Fotók: Nógrád Megyei Kormányhivatal)