Körkép a salgótarjáni bölcsődékről, óvodákról, iskolákról

(Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Megkezdődött a 2019/2020-as tanév, illetve nevelési év, ebből az alkalomból készült el a 3100.hu átfogó salgótarjáni körképe a város jelentősebb bölcsődéiről, óvodáiról és iskoláiról. Lajstromunkban a magán fenntartású intézményeket – jellemzően családi bölcsődéket – nem tüntettük fel, mivel ezeknek, illetve az ide járó gyermekeknek a száma Salgótarjánban elenyésző az állami, önkormányzati, alapítványi vagy egyházi fenntartásban lévő intézményekhez képest.

 

70-80 bölcsődés, közel ezer óvodás

A Váci Egyházmegye fenntartásában működő Damjanich János úti Jó Pásztor Katolikus Óvoda négy csoportjába 80-85 gyermek jár, a Salgótarjáni Összevont Óvoda és Bölcsőde városszerte elhelyezkedő intézményeiben több mint 900 óvodás számára kezdődött el a nevelési év. A létszámok itt többek között azért nem teljesen pontosak, mivel kis túlzással folyamatos a gyermekek “belépése” a bölcsődékből az óvodákba, életkoruk szerint.

A Salgótarjáni Összevont Óvoda és Bölcsőde városközponti Mackóvár tagintézményében 14-16 gyermekkel zajlik a bölcsődei ellátás, ami a felújítását követően a Beszterce-lakótelepen is rendelkezésre fog állni a későbbiekben. Mint azt Andóné Angyal Mária igazgatótól megtudtuk: teljes a bölcsődei kapacitásuk feltöltöttsége (már előre), de az érintett szülőket mégis érdeklődésre biztatja. Ennek éppen a fent említett folyamat az oka, azaz a bölcsődei nevelésből az óvodákba “átkerülő” gyermekek után megüresedő helyeket év közben is fel lehet tölteni (és erre az igény is sokszorosan jelentkezik).

A Károlyin található Százszorszép Bölcsőde fenntartója Salgótarján és Térsége Egészségügyi-Szociális Központja, itt 33 gyermek számára kezdődött el a nevelési év. A félszáz férőhelyes intézményben év közben folyamatosan töltődik fel a létszám, hiszen – a gyermek kora vagy a szülői elhatározása okán – van nem szeptemberben viszi vagy viheti először bölcsődébe gyermekét.

A Salgótarjáni Tankerületi Központ fenntartásában az Acélgyári úton működő Illyés Gyuláné Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Készségfejlesztő Iskolában tíz óvodásnak kezdődött el a nevelési év, de ebben a korosztályban összesen 30 gyermek részesül itt fejlesztő-nevelő oktatásban.

 

Közel 2600 általános iskolás

A fenntartók közül itt a Salgótarjáni Tankerületi Központ alá tartozik a legtöbb városi intézmény. A Salgótarjáni Általános Iskola és Kollégium székhelyintézményben (korábbi nevén a Gagarin Általános Iskolában) 653, az Aranyban 253, a Beszterce-lakótelepen 390, a Dornyayban 173, a Kodályban 511, a Petőfiben 245 diák számára kezdődött meg ma a tanév. A Bolyai János Gimnázium hatosztályos képzésének általános iskolai évfolyamain 68 fiatal tanul. Az Illyés Gyuláné Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Készségfejlesztő Iskolában 92 fiatalnak kezdődött indult el a tanév.

A Hit Gyülekezete fenntartásában működő zagyvapálfalvai Uzoni Péter Gimnázium és Általános Iskolában 196 diák számára kezdődött el ma az oktatás az 1-8. évfolyamokon.

Elsős diákot vígasztal tanítója a nemzeti tanévnyitón a sárvári Nádasdy Tamás Általános Iskolában (Fotó: MTI/Varga György)
Elsős diákot vigasztal tanítója a nemzeti tanévnyitón a sárvári Nádasdy Tamás Általános Iskolában (Fotó: MTI/Varga György)

 

Közel 2600 középiskolás

A középfokú oktatásban a legnagyobb szerep továbbra is a Salgótarjáni Szakképzési Centrumra jut, még úgy is, hogy a Kanizsai a nyáron más fenntartóhoz került. A Borbélyban 265, a Keriben 374, a Stromfeldben 411, a Közgében 457 tanulónak indult el a tanév. A korábban hozzájuk tartozott Kanizsai Dorottya Egészségügyi Szakgimnázium és Szakközépiskola immáron a Semmelweis Egyetem fenntartásában működik, itt mintegy 200 diák tanul.

A Salgótarjáni Tankerületi Központ égisze alatt működő Bolyai János Gimnáziumban 373, a Madách Imre Gimnáziumban 387 diák számára csengettek be, míg az Illyés Gyuláné Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Készségfejlesztő Iskolában 29 fiatalnak kezdődött meg a készségfejlesztő és szakiskolai oktatás.

Az Uzoni Péter Gimnázium és Általános Iskolában 63 tanul középiskolai évfolyamokon a 2019/2020-as tanévben.

 

40 fölött a salgótarjáni főiskolások száma

Az Óbudai Egyetem Salgótarjáni Képzési Központ és Kutatóhelyének két képzésére – a pótfelvételivel együtt – idén már 102 jelentkezőt regisztráltak, a jelentkező fiatalok száma szép ütemben növekszik évről-évre. A műszaki mérnökasszisztens felsőfokú szakképzésre azonban ezúttal csak nyolc első helyes jelentkező volt, így ez idén nem indul Salgótarjánban, a mérnökinformatikus alapképzésen viszont 23 hallgatót várnak a szerdai beiratkozásra. Az intézmény salgótarjáni központjában az idei évben így már több mint 40 hallgató tanul majd a J. L. Seagull Alapítvány Meredek úti épületében, a városi campus kialakításáig továbbra is itt folyik a főiskolai szintű oktatás.

 

Több mint 1500 gyermek az alapfokú művészeti oktatásban

A Salgótarjáni Tankerületi Központ fenntartásában működő Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskolában (közismertebb nevén a zeneiskolában) a zeneművészeti ágon 380, a táncművészeti ágon 130, a képző- és iparművészeti ágon pedig mintegy 200 diák sajátít el tudást az előttünk álló tanévben.

A városban működő Savaria Alapfokú Művészeti Iskolában a táncra helyezik a hangsúlyt – több stílusban és korcsoportban -, itt összességében mintegy 700 fiatallal foglalkoznak.

A Hibó Tamás Művészeti Alapítvány fenntartásában működő Hibó Tamás Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Úttörők úti központjában – és salgótarjáni telephelyein – a városban csak náluk működő színjáték tanszakon 63, a képzőművészeti ágon 35, a szintetizátor-keyboard tanszakon pedig 13 diákkal foglalkoztak a mögöttünk hagyott hónapokban, a számok várakozásaik szerint ezt némileg felülmúlják majd a most kezdődött tanévben.

 

Jövőre már minden évfolyamon ingyenesen kapják a tankönyveket a köznevelés résztvevői

A köznevelésben országosan mintegy 1,2 millió diáknak kezdődött meg a 2019/20-as tanév ma reggel – olvasható az MTI összefoglalójában. A Magyar Posta tájékoztatása szerint minden iskolába időben megérkeztek a tankönyvek. A most induló tanévben az 1-9. évfolyamokon valamennyi tanuló már ingyenesen kaphatja a tankönyvet,

a 2020-as tanévtől pedig a köznevelés valamennyi résztvevője térítésmentesen jut a kiadványokhoz.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján végzett számítások szerint gyermekenként harminc-negyvenezer forintba kerül egy általános iskolás diák tanévkezdése, a terheket megkönnyítendő a Magyar Államkincstár augusztus 23-ától folyósította a szeptemberi családtámogatásokat: a családi pótlékot, a gyermekgondozást segítő ellátást és a gyermeknevelési támogatást.

A jogszabály alapján a 2019/2020-as tanév szeptember 2-án, hétfőn kezdődött és 2020. június 15-ig, hétfőig tart. Az első félév 2020. január 24-ig tart majd, az iskolák január 31-ig értesítik a diákokat és a szülőket a félévi eredményekről.

A kormányrendelet szerint az őszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2019. október 25., a szünet utáni első tanítási nap november 4. A téli szünet előtt utoljára 2019. december 20-án kell iskolába menni, az első tanítási nap 2020. január 6-a lesz. A tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2020. április 8., a szünet utáni első iskolai nap pedig 2020. április 15.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Fotó: MTI/Kovács Tamás)