Hatvanéves jubileumot ünnepel a Salgótarjáni Pedagóguskórus

1958. január 21-én a Megyei Tanácson pedagógusoknak rendezett városi tanácskozáson szólalt fel Váczi Gyula, aki egy kórus alakítására szólította fel a jelenlévőket. A Pedagógus Szakszervezetnek is tetszett az ötlet, így kimondottan e témában ültek össze február elején. Az alakuló csoport vezetésére Virág Lászlót kérték fel, aki örömmel eleget is tett ennek – olyannyira, hogy majdnem 30 évig rendületlenül végezte nemes feladatát. Az első próbára 1958. február 11-én került sor 44 taggal, nyolc próba után pedig máris következett egy szereplés, innentől pedig folyamatosan számított és számít rájuk a város, immáron 60 éve.

A Fesztiválkórus címmel, Arany minősítéssel és Salgótarján Megyei Jogú Város Pro Arte-díjával is rendelkező Salgótarjáni Pedagóguskórus megalakulása 60. évfordulója alkalmából szeretettel várja a zene iránt rajongókat 2018. április 14-én, szombaton 17 órára a Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola (azaz a salgótarjáni zeneiskola) Virág László hangversenytermébe, ahol jubileumi koncertet adnak majd. A műsorban közreműködik majd a Cantabile Kamarakórus, a Divertimento vonósnégyes, Farkas Diána zongoraművész és a füleki Melódia Női Kar is. Az eseményre a belépés díjtalan!

A Salgótarjáni Pedagógus Kórus első nyilvános szereplése 1958. április 3-án volt. Havonta egy-két szerepléssel dicsekedhettek, melyek közt akadt kórustalálkozó és Pedagógus Nap is. A kórus első önálló hangversenyét 1960. május 29-én rendezte a Salgótarjáni Városi Kultúrházban. A fontosabb szereplések közt találhatók a székesfehérvári Liszt-Bartók kórusfesztivál, a szombathelyi kórustalálkozó, a soproni Pedagógus Kórusok II. Országos Fesztiválja az első minősülésig, amelyre 1964 novemberében, Békéscsabán került sor. Az akkori bronzkoszorút a kórus a pécsi III. Országos Fesztivál után 1968-ban ezüstkoszorúra cserélte, de a további elismerések sem várattak magukra sokáig.

Az évek során borz és ezüst diplomával, vándorserleggel, Kodály-emlékéremmel, aranykoszorús minősítéssel, majd 1976. április 7-én Sopronból Fesztivál-díjjal térhettek haza. Muzsikájukkal bejárták az országot Soprontól Hajdúszoboszlóig, Székesfehérvártól Debrecenig. Rádiófelvételeiket 1969-től hallgathatta a komolyzenét kedvelő közönség – olvasható a Prima-díjas Virág László összefoglalójában.

A kórus 1991-ben
A kórus 1991-ben

A későbbiekben Virág László Finnországba került, így karnagy nélkül maradt a társaság. Az újjáalakult kórus Salgótarjáni Városi Pedagógus Kórus (illetve Salgótarjáni Pedagógusok és Barátaik Egyházi Kórustársasága) néven 1990-től Fehér Miklós vezetésével működött tovább eleinte megyei és magyarországi fellépésekkel, majd 1993-ban már részt vehettek a galántai Kodály-napokon, 1995-ben pedig egy ötállomásos finnországi programot is teljesített a közösség. Ebben az évben vette át a kórus irányítását a korábban szólistaként és segédkarnagyként szerepet vállaló Baárné Dicse Zsuzsanna. Működése alatt arany minősítést is elért már az egyesület, de büszkék a város Pro Arte-díjára is.

A kórus 2010-ben, Baárné Dicse Zsuzsanna vezetésével
A kórus 2010-ben, Baárné Dicse Zsuzsanna vezetésével

Az elmúlt években részt vettek balassagyarmati kórustalálkozón, énekeltek Szentkúton, Kazáron, majd Abroncsoson készültek a következő, Fesztivál-díjat hozó minősítő hangversenyre. 2007-ben Csehországban képviselték az országot egy 28 kórust megmozgató fesztiválon, de azóta is töretlen lelkesedéssel képviselik városunkat és a megyét, az országban és a határokon kívül, családi és nemzeti ünnepeken, szalagavatókon és kiállítás-megnyitókon…

 

(Fotók: Salgótarjáni Pedagóguskórus)