Komoly fagyok okoztak kárt a gyümölcsösökben

Alig vonult el a múlt heti hideghullám, hétfőn újabb érkezett, még erősebb éjszakai fagyokkal, mely komoly károkat okoz(ott) a korai virágzású gyümölcsösökben. Közben negyedik hete alig esik, a talaj fölső rétege egyre jobban kiszárad, egyre nagyobb szükség lenne a csapadékra – ismerteti agrometeorológiai helyzetjelentésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Összefoglalójukban azt írják, a március a mezőgazdaság szempontjából nem hozott ideális időjárást. A hónap elején még enyhe és csapadékos volt az idő, főleg a délkeleti országrészben esett sok eső, arrafelé belvíz is kialakult. A hónap első dekádjának végére átalakult a kontinens fölötti légáramlás rendszere, anticiklonok határozták meg hazánk időjárását. Ezek a légköri képződmények mind a mai napig sokszor sodornak térségünkben kifejezetten hideg, száraz légtömegeket észak, északkelet felől. A kezdeti enyhe idő miatt hamar megindult a vegetáció, a korai gyümölcsök virágozni kezdtek, majd jöttek a komoly éjszakai fagyok. Mindemellett március 8. óta alig esett az országban, a havi csapadékösszeg csak az első napoknak köszönhetően nem alacsonyabb sokkal a sokéves átlagnál, de főleg nyugaton így is nagy a hiány.

A talajnedvesség 20 centiméteres mélységig Nógrád megyében az országos átlag feletti, 35-50 százalék közötti, egy méteren pedig 80-90 százalékos. A talajhőmérséklet 2-3 fok a nógrádi földeken.

A múlt csütörtök óta eltelt időszakban ismét jócskán kilengett az időjárás, elsősorban hőmérsékletileg, a mögöttünk hagyott napokban sorra dőltek meg a hidegrekordok. A hideg idő az őszi vetésű kalászosoknak és repcének sem kedvező, a fejlődés megtorpan, kisebb fagykár is előfordulhat, de ezt a növények kiheverik. A korai csonthéjas gyümölcsökben viszont komoly kár valószínű a hőmérsékleti adatokat látva.

Az előttünk álló napokban lassan melegszik majd az idő. Péntektől még ebben is lesz egy kis megtorpanás, de a jövő hét közepére délután már elérjük a 20 fokos hőmérsékletet. Gyengülnek az éjszakai fagyok, de teljesen majd csak a jövő héten tűnnek el, reméljük immár végleg ezen a tavaszon – fogalmaz a meteorológiai szolgálat. A folytatásban jobbára napos, száraz időre van kilátás, említést érdemlő csapadék úgy tűnik április első harmadában egyáltalán nem várható, így a talaj tovább fog száradni. A mezőgazdasági munkákkal jól lehet majd haladni, de a növények számára és a kukorica vetésének talajelőkészítéséhez nagy szükség lenne az országos esőre. Az északi, északkeleti szél péntektől vasárnapig, majd hétfőn már délkeleti irányból napközben sokfelé megélénkül, többfelé megerősödik, mely tovább erősíti a talaj száradását.

 

Országos Meteorológiai Szolgálat nyomán / Kiemelt fotónk illusztráció! (Fotó: MTI/Varga György)