Komka Péter salgótarjáni fotóriporter alkotásai is láthatóak a budapesti asztrofotó-kiállításon

Komka Péter, az MTI fotóriportere áll az egyik fotója mellett a Csillag-képek című országos asztrofotó-kiállítás megnyitóján a Magyar Természettudományi Múzeumban 2019. október 5-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Csillag-képek címmel rendezett kiállítást a Magyar Asztrofotósok Egyesülete a Magyar Természettudományi Múzeumban; az október 5-én megnyílt, 100 fotóból álló tárlat a hazai asztrofotósok legszebb képeiből ad válogatást.

A több mint ötven magyar asztrofotós – köztük a közmédia fotóriportere, a salgótarjáni Komka Péter – alkotásait felvonultató tárlaton Az év asztrofotósa 2019. világverseny abszolút győztesének, Francsics Lászlónak a fotói is láthatók – olvasható a Magyar Természettudományi Múzeum MTI-hez eljuttatott közleményében. Mint írják, Francsics László 35 felvételből összeállított, Árnyékba című kompozit fotója egyetlen momentumba sűríti, amint 2018. január 31-én a Hold a Föld árnyékába lépett. A kép 99 országból érkezett 4600 nevezés közül lett a világ legjobbja.

A Nemzetközi Űrállomás (International Space Station, ISS) halad a Nap előtt, Gyöngyös közeléből fotózva 2019. június 26-án; az űrállomás körülbelül 0,6 másodperc alatt haladt el az égitest előtt (Fotó: MTI/Komka Péter)
A Nemzetközi Űrállomás (International Space Station, ISS) halad a Nap előtt, Gyöngyös közeléből fotózva 2019. június 26-án; az űrállomás körülbelül 0,6 másodperc alatt haladt el az égitest előtt (Fotó: MTI/Komka Péter)

A 100 legszebb asztrofotó az asztrotájképektől a Naprendszeren át a távoli galaxisokig kalauzolja a látogatókat. A Csillag-Képek 2019 Országos Asztrofotó Kiállításon szerepelnek további, a rangos nemzetközi versenyre beválasztott és díjnyertes magyar fotók is. A kozmoszt bemutató fotók amellett, hogy látványvilágukkal és a csodálatos égi jelenségek ábrázolásával elkápráztatják a nézőt, valójában a láthatatlant teszik láthatóvá. Olyan emberi képzeletet felülmúló kozmikus távlatokat fognak át, amelyek átutazására, felfogására nem vagyunk képesek – áll a közleményben.

A Magyar Asztrofotósok Egyesülete és a Természettudományi Múzeum szervezésében immár második alkalommal megvalósuló kiállítást október 5-én nyitották meg, a fotók november 3-ig láthatóak.

 

Kiemelt fotó: Komka Péter, az MTI fotóriportere áll az egyik fotója mellett a Csillag-képek című országos asztrofotó-kiállítás megnyitóján a Magyar Természettudományi Múzeumban 2019. október 5-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)