Kollektív hullócsillag-figyelést hirdetett meg a geopark

 

A Novohrad-Nógrád Geopark hullócsillag-figyelő programot hirdetett augusztus 12., péntek estére. A szervezet felhívása alább olvasható.

 

Tökmindegy, hogy mit terveztetek eddig, tökmindegy, hogy kik vagytok, mit csináltok… E hét végén ugyanis a Perseidák meteorrajt fogjátok figyelni. Miért ne néznénk együtt?

Augusztus 12-én gyertek el a Novohrad-Nógrád Geopark hullócsillag-figyelő programjára! Háromnegyed tízkor (este, természetesen, nehogy valaki délelőtt jöjjön!) találkozunk a Medves-fennsíkon, Salgóbánya és Rónafalu között félúton. Aki nem ismeri a terepet, annak kísérőt is biztosítunk, 21:10-kor indulunk a salgóbányai Geocsodák Házától. 22 órakor egy rövid előadás során megismerkedhettek a csillagos égbolttal, egy távcső segítségével megtekinthetitek az éppen látható érdekes égi objektumokat.

A program egyébként kötetlen, akkor jöttök és akkor mentek, amikor akartok, visszafelé kísérőt már nem biztosítunk. Ja, fotózni ér. Kiviszünk néhány sátrat és ki is világítjuk. Lesz egy szuper meglepetés sátor is.

Hozzatok takarót, heveredjetek le a fűbe, piknikezzetek, egyetek, igyatok! Amennyiben borult lesz az ég vagy esik az eső, akkor nem árt, ha lesz B tervetek, mert nekünk nincs. Kérdés van? Ha igen: info@nngeopark.eu.

 

 

A Perseidák az egyik legismertebb, sűrű hullást produkáló meteorraj. Pénteken és szombaton éjjel, óránként 50-80 hullócsillaggal lesz majd a maximum.

 

Kiemelt fotó forrása: Medves-fennsík | Facebook