Kollégistáinak otthoni tanulását élelmiszercsomaggal is segíti a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum

Több mint hetven, fejenként 25 ezer forint értékű ajándékcsomagot vittek otthonukba kollégista diákjaiknak nemrégiben a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum Borbély Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium intézményegységének nevelőtanárai. Tartós élelmiszerekkel, édességgel, mosószerekkel, tisztálkodási szerekkel segítve a járványveszély miatt online oktatásba kényszerült tanulókat és azok családjait.

A hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű tanulók számára létrehozott Arany János Programban, valamint az Arany János Szakiskolai Kollégiumi Programban tanuló középiskolások a koronavírus járványra tekintettel most ismét online oktatásban vesznek részt. A délutánokat, estéket is otthon töltik a kollégium helyett, ahol korábban a nevelőtanárok mentori segítségén túl biztosított volt számukra egyebek közt a rendszeres étkezés és a megfelelő tisztálkodási lehetőség is. Ezt a hátrányt igyekeznek most csökkenteni a családokhoz eljuttatott csomagokkal – közölte a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum.

Radics Sándor intézményegység-vezető tanár elmondta: tartós élelmiszert, szárazárut, étolajat, lisztet, tésztát, mosó, mosogató és tisztálkodási szereket vásároltak minden egyes gyereknek. Tekintettel a közelgő ünnepekre, gyümölccsel és édességgel is meglepték őket.

A salgótarjáni kollégiumba a megye különböző részeiről, sőt a megyehatáron túlról is járnak diákok. A több mint hetven élelmiszer-csomagot személyesen juttatták el hozzájuk a nevelőtanáraik, a szállítást a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum tagintézményei mikrobuszokkal és sofőrökkel segítették.

A kollégium vezetője hozzátette: intézményük fölvállalta azt is, hogy aki az online oktatásban megfelelő informatikai eszköz vagy internetelérés hiánya miatt nem tud részt venni, annak – bár a kollégium a járványveszély miatt zárva tart – az oktatási lehetőséget és eszközöket biztosítják, kivételes esetben pedig szállást is adnak annak érdekében, hogy a diákjaik sikeresen teljesíthessék tanulmányi kötelezettségüket.

A most otthonukban tanuló kollégista diákok többsége egyébként számítógépen, de akár telefonon vagy okostelefonon keresztül napi kapcsolatot tart a nevelőtanáraival is; házi és egyéb más feladatok, illetve problémák megoldásában is segítik őket.

Salgótarjánban 2005-től, illetve 2009-től működik a kétféle Arany János Program. A tanárok tapasztalata, továbbá a volt diákjaik visszajelzései alapján kijelenthető, hogy az ezekben részt vett tanulók sikeresen fejezték be tanulmányaikat és az életben is megállták a helyüket – közölte a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum.

 

3100.hu Fotó: A Nógrád Megyei Szakképzési Centrum Borbély Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium kollégiumi intézményegysége