Kizárta az MLSZ a harmadik vonalból az STC Salgótarján csapatát

A Magyar Labdarúgó Szövetség adatbázisában már az NB III-as bajnokság tabellájának 16. helyére sorolva, “kizárva” megjegyzéssel található a somosi-salgótarjáni labdarúgócsapat. A csapat – akkor még Somos SE néven – a 2015/2016-os bajnokságban került fel a harmadik vonalba, amikor az SBTC éppen kiesett onnan. Abban a szezonban a kilencedik helyen zártak, tavaly nyáron – már STC (Somos TC) Salgótarján néven – szintén a kilencedik pozícióban fejezték be a küzdelmeket a hazai meccseiket a Szojka Ferenc Stadionban labdarúgók.

Sajtóértesülések már szerdán belengették, aztán az egyik bajnokságbeli ellenfél, a cigándi csapat oldalán már tényként közölve jelent meg, hogy visszalépett az NB III-as labdarúgó bajnokságtól az STC Salgótarján csapata. Azt írták: a somosi-salgótarjáni egyesület szerdán hivatalosan is benyújtotta arról szóló nyilatkozatát a Magyar Labdarúgó Szövetséghez, hogy visszalép a bajnokság hátralévő küzdelmeitől.

Az STC előkelő helyen, harmadikként zárta le az őszi szezont, a klubvezetés azonban a téli szünet vége előtt nem sokkal bejelentette: nem tudja tovább finanszírozni a csapat működtetését. Ferenczi Béla, a csapat tulajdonosa a nogradifutball.hu-n megjelent interjúban akkor úgy fogalmazott: önkormányzati és más szervezetek általi támogatás nélkül, mindösszesen hárommillió forint TAO-s pénz felhasználásával tűzték ki célul az NB II-be jutást. Az ehhez szükséges stadionfejlesztésre beadott pályázatuk bár nyertes volt, de a hiánypótlás az online rendszer – a klubvezető által furcsa jelzővel illetett – technikai hibája miatt nem tudott megtörténni, így elestek a lehetőségtől. Ferenczi Béla akkor megfogalmazta azt is: úgy gondolja, véletlenek nincsenek, ezzel a húzással tízéves munkáját tették tönkre, ez az utolsó csepp volt a pohárban. Nincs perspektíva a klub előtt, ha nem tudják a létesítményt fejleszteni – mondta, akkor még hozzátéve, hogy a tavaszi szezont tisztességesen végigjátsszák, kisebb költségvetéssel.

A téli pihenő alatt a problémák okán így lényegében az őszi keretből mindenki elhagyta a csapatot edzőtől a játékosokig, de a tavaszi rajt előtti utolsó pillanatban – elsősorban megyei labdarúgókkal – még fel tudták tölteni a keretet. A kicserélődött csapat erősségéről korábban az újdonsült vezetőedző, Vitányi László is úgy nyilatkozott, hogy valahol a megye kettő és a megye egy között helyezkednek el. A tavasznak már 3 pont levonással vágott neki a klub amiatt, mert egyik utánpótlás együttesük három Bozsik-tornát is kihagyott. A bajnokság tavaszi feléből aztán már csak két idegenbeli meccset játszott le az STC: Jászberényben 14, Tállyán 10 góllal kaptak ki. A somosi-salgótarjáni csapat a bajnokság negyedik helyéről lépett vissza a további küzdelmektől.

 

Akár már ősszel lehetnek újra NB III-as meccsek Salgótarjánban

Hogy a város és a környék lakossága mennyi idő elteltével láthat majd újra harmadik vonalbeli labdarúgó mérkőzést salgótarjáni pályán, az most már a Salgótarjáni BTC megyei első osztályt toronymagasan vezető csapatán múlik. Bár a tavaszi szezon még csak most kezdődött el a nógrádi élvonalban, a klub magasan kiemelkedik a mezőnyből, végső győzelmük gyakorlatilag borítékolható. Nem mellesleg a téli szünet alatt a csapatvezetés is megjelölte célként az osztálylépést.

 

(Kiemelt fotó: Bakos László | Nógrád Sportja)