Kiváló pálinkák a Kis-Zagyva-völgyéből

Öt földrész 76 országába értékesítünk pálinkát – jelentette ki a földművelésügyi miniszter a Pálinka Országkóstoló eredményhirdetésén a parlamentben. Nógrád megyéből nagykeresztúri, márkházai és palotási pálinkákat találunk a legjobbak között.

Fazekas Sándor emlékeztetett: a Földművelésügyi Minisztérium először 2014-ben hirdette meg a Nemzeti Borkiválóság Program mintájára a Nemzeti Pálinka-kiválóság Programot, melyet 2015-től kezdve a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) országos pálinka- és törkölypálinka versenyével közösen szerveznek. A miniszter rámutatott: míg 2010-ben valamivel több mint 500 pálinkafőzde működött az országban, addig most már mintegy 600. A kereskedelmi főzdék száma is gyarapodott, 72-ről 138-ra. Az országkóstolóra nevezett tételek száma szintén emelkedett. Idén 43 pálinkaháztól összesen 382 tétel érkezett. A program sikerét mutatja a pálinkakiválóság minősítést elérő tételek száma: összesen 115 ilyen címet ítéltek oda, míg TOP Pálinkakiválóság minősítést 46 esetben – sorolta Fazekas Sándor.

Mihályi László, a PNT elnöke arról beszélt: a PNT Országos pálinka és törkölypálinka versenyre nevezett pálinkák minősége egyre jobb. A kiosztott díjak is ezt mutatják, 110 arany, 144 ezüst és 88 bronz minősítést ítéltek oda. Emellett a legkiválóbb pálinkák több különdíjat is kaptak. Magyarország legjobb pálinkája címet 2017-ben a Mályinkai Pálinkafőzde Konkordi-Izabella szőlőpálinka kapta.

 

Nógrádi pálinkák a legjobbak között

A nagykeresztúri CRUXX sikereiről már korábban is beszámoltunk: tavaly részesei voltak az Év Pálinkája 2016 pálinkaházasításnak, az országos pálinka- és törkölypálinka versenyről megannyi elismerést hoztak el, pálinkáik Magyarország konzulátusain és nagykövetségein is ott vannak. Idén a CRUXX Gemina Wines&Spirit kiérdemelte a Top Pálinkakiválóság címet “Marcipános” Berkenye pálinkájával, Pálinkakiválóság címet Erdei gyümölcs, Meggy és Vadbodza pálinkáikkal. Aranyérmesek lettek Meggy, Vadbodza és “Marcipános” Berkenye pálinkáik, ezüstérmes Erdei gyümölcspálinkájuk, bronzérmes Barrique szilva, Kiffer körte és “Szőlőhéj” törkölypálinkáik.

Tusják Milán, a CRUXX termékeket készítő és forgalmazó cég értékesítési vezetője a 3100.hu kérdésére elmondta: nagy öröm számukra, hogy az idén nevezett 7 pálinkájuk mindegyike eredményt hozott. Külön kiemelném a Marcipános Berkenyét, ami Top Pálinkakiválóság lett, illetve a Meggy pálinkánkat, ami Champion díjat kapott. Utóbbi azt jelenti, hogy Magyarország legjobb meggypálinkája lett! – húzta alá Tusják Milán.

A Márkházi Pálinkafőző Társaság Kft. Irsai Olivér szőlőpálinkája érdemelt ki Pálinkakiválóság címet. A márkházaiak ezüstérmesek lettek Irsai Olivér szőlőpálinkájukkal, bronzérmesek Szilva és Meggy pálinkáikkal.

Nógrádból a Palotás pálinkaház került be még a legjobbak közé: Meggy pálinkájuk arany, Szeder, Irsai Olivér szőlő és Feketeribizli pálinkáik ezüst, Cigánymeggy és Vilmoskörte pálinkáik bronzérmesek lettek.

 

(Kiemelt fotó forrása: Francz Ilona/Földművelésügyi Minisztérium)