Kiváló közjóléti tevékenységet folytat az Ipoly Erdő Zrt.

(MTI Fotó: Komka Péter)

Az állami erdőgazdaságok az elmúlt hét évben több mint 16 milliárd forintot költöttek az erdei turisztikai szolgáltatások fejlesztésére, egyebek mellett 25 szálláshely épült, és 75 épületet újítottak fel – mondta Ugron Ákos, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára hétfőn a Diósjenői Erdei Szabadidőparkban tartott sajtótájékoztatón.

 

Hozzátette, az erdőgazdaságok nagy erőfeszítéseket tettek, hogy fejlesszék az erdei turisztikai szolgáltatásokat, amit mutat az is, hogy sorra épülnek, illetve újulnak meg a kilátók is. Az állami földekért felelős helyettes-államtitkár fontosnak nevezte az erdei iskola mozgalom újraindulását. Közölte, a nemzeti parki igazgatóságoknál 15, az erdőgazdaságoknál 36 minősített erdei iskola szolgálja a környezeti nevelést. Elmondta azt is, hogy az erdőgazdaságok 1800 hektár erdőt telepítettek, és több mint 300 millió csemetét ültettek el.

(MTI Fotó: Komka Péter)
(MTI Fotó: Komka Péter)

 

Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos az eseményen kifejtette, az erdészetek három fő funkciója a kitermelői, a védelmi és a közjóléti közül az utóbbiban hatalmas változás állt be 2010 óta, hiszen az erdők “kitárták kapuikat” a látogatók előtt. Felidézte:

volt ebben egy kis küzdelem,

mert változtatni kellett azon a szemléleten, hogy az erdészek az erdőt úgy szerették volna megóvni, hogy oda ne menjen be senki. Önmagáért beszél, hogy a nemzeti parkok regisztrált látogatóinak száma 2010-hez képest 75 százalékkal, 1 millió 600 erre nőtt – tette hozzá.

A közjóléti beruházásokban a balassagyarmati székhelyű Ipoly Erdő Zrt. folytatja az egyik legkiválóbb tevékenységet

– fogalmazta meg a kormánybiztos, aki fontos feladatnak nevezte, hogy a gyerekek a virtuális helyett valós élményeket kapjanak.

(MTI Fotó: Komka Péter)
(MTI Fotó: Komka Péter)

 

Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója elmondta, 2014 decemberében a jég miatt 3 ezer hektárnyi terület szenvedett kárt, körülbelül 200 ezer köbméternyi fa dőlt ki, tört össze, alig van olyan fa, amelyiknek a koronája épen maradt. A fák egy részét kitermelték, 150 ezer köbméter fát juttattak a piacra, a többit pedig az erdőben hagyták, mert ökológiai szempontból a holt fának is nagy a jelentősége. Az Ipoly Erdő erdeiben tavaly és idén összesen 1 millió 200 ezer bükk- és tölgycsemetét ültettek el.

 

Forrás: MTI
Kiemelt fotó: A napokban átadott Prónay-kilátó a Romhányi-hegyen, amelyet az Ipoly Erdő Zrt. saját forrásból, 45 millió forintból építtetett meg (MTI Fotó: Komka Péter)