Kiváló eredmények a zongorista növendékek megyei találkozóján

A közelmúltban immár tizedik alkalommal rendezték meg a salgótarjáni Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskolában a Nógrád Megyei Zongorista Növendékek Találkozóját. Az eseményen 44 minősítésre váró fiatal zenész mutatta be produkcióját, köztük határon túliak is.

A salgótarjáni zeneiskola 2000 óta viseli a Bach-díjas zongoraművész professzor – az intézmény alapítója – Váczi Gyula nevét, akinek tiszteletére 2002 óta rendezik meg kétévente a megyei zongorista növendékek találkozóját. Idén öt korcsoportban, kilenc iskolából, összesen 44 növendék mutatta be produkcióját. Az eseményen Dániel Zoltán alpolgármester elmondta: mindig büszkeség egy város számára, ha a valódi kultúra területén ünnepelhet maradandót, s a hagyományt nem csupán saját berkein belül teremti, hanem kiterjeszti azt szűkebb és kicsit tágabb hazájára is. Hozzátette: a sok jelentkező azt mutatja, hogy van igény ennek a színvonalas és előremutató programnak a megszervezésére.

A minősítő verseny színvonalát jól mutatja, hogy a bíráló bizottságot szakavatott zeneművészek alkották: Keveházi Gyöngyi zongoraművész, a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára; Hargitai Imre zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem szakcsoportvezető docense; továbbá Vörösné Papp Éva, az egri Farkas Ferenc Zeneiskola tanára. Az egész napos bemutatókon a bizottság pontozta a fellépőket. Az értékelések alapján 13 fő dicséretben, 13 fő nívódíjban, 17 fő pedig kiemelt nívódíjban részesült. Az eseményre Balassagyarmatról, Karancslapujtőről, Pásztóról, Szécsényről, Bátonyterenyéről, Salgótarjánból, illetve határon túli településekről, így Fülekről, Garamtolmácsról és Losoncról is érkeztek növendékek.

Szabó Istvánné, az idén már 10. alkalommal megrendezett esemény egyik szervezője, a salgótarjáni zeneiskola zongora tanszakjának vezetője kérdésünkre elmondta: ez a megmérettetés tökéletes lehetőség arra, hogy felmérjék, hogy tehetséggel, szorgalmas munkával, a pedagógusok irányításával milyen szintre lehet eljutni a zeneiskolás évek során. Hozzátette: iskolájuk növendékei dicséretre méltó eredményeket értek el, két dicséret, két nívódíj és 12 kiemelt nívódíj született.

A Nógrád Megyei Zongorista Növendékek Találkozóján idén három fő ért el maximális pontszámot: a losonci Natália Tokárová, a szécsényi Sánta Dániel és a salgótarjáni Römer Dávid. Tanári különdíjban részesült a salgótarjáni zeneiskolából Szabó Istvánné és Kovács László, Balassagyarmatról Lévárdi Beáta és Fülekről Tóth Ágnes.

 

Kiemelt fotó: Salgótarjáni fiatal a bíráló bizottság előtt a Nógrád Megyei Zongorista Növendékek Találkozóján (Fotó: Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola)