Kitűzték az időközi önkormányzati képviselő-választás új időpontját

3100.hu Fotó: Szavazók a salgótarjáni Gagarin Általános Iskolában kialakított szavazókörben

A zagyvarónai központú, a Salgó kapu környékét, Rónafalut, Rónabányát, Pintértelepet, Eresztvényt, Somoskőt és Salgóbányát is magába foglaló 3-as számú választókerületben 2020. szeptember 6-án választanak önkormányzati képviselőt.

A választást az eddigi képviselő, Turcsány László lemondása miatt kellett kiírni. A voksolást eredetileg április 5-re tűzte ki a Salgótarjáni Helyi Választási Bizottság, a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény április eleji rendkívüli intézkedéseinek értelmében azonban a választás elmaradt. A törvény azt is rögzítette, hogy az elmaradt választásokat a veszélyhelyzet megszűnését követően, tizenöt napon belül kell majd újra kitűzni, a választási procedúrát elölről kezdeni.

Szavazókörök: 9. Salgóbánya, 10. Somoskő, 11. Rónabánya telep, 12. Rónafalu, 13. Zagyvaróna I., 14. Zagyvaróna II., 15. Salgó kapu
Szavazókörök címei: Idősek Napközi Otthona (Vár út 7.), Orvosi rendelő (Vároldal utca 8.), Rónabánya telepi kultúrotthon (Vasas út 1.), volt “Kis Kilátó” kocsma épülete (Rónai út 49.), Bátki József Közösségi Ház (Zagyva utca 3.), Kanizsai Dorottya Tagintézmény (Acélgyári út 73.)
Választásra jogosultak száma: 2020. július 1. után állapítják meg
Jelöltállításhoz szükséges ajánlások száma: 2020. július 1. után állapítják meg

A Salgótarjáni Helyi Választási Bizottság pénteki ülésén az időközi választáshoz kapcsolódó határnapokat is rögzítették: a választópolgárok július 17-ig kapnak értesítőt a legfontosabb tudnivalókkal és a szavazókör megjelölésével. A jelöltállítás határideje augusztus 3., a képviselőjelöltséghez szükséges ajánlások számát július 1. után fogják megállapítani (legutóbb ez a szám 28 volt). A kampányidőszak július 18-tól szeptember 6-ig tart, de a választás napján már nem lehet választási gyűlést tartani vagy politikai reklámot közzétenni, továbbá kampánytevékenységet folytatni a szavazóhelyiségekben és azok 150 méteres körzetében.

 

Több mint 20 kilométer a választókerület két pontja között

Érdekesség, hogy az érintett választókerület jó eséllyel pályázhatna az ország “egy körzeten belüli legnagyobb távolság” képzeletbeli kategória élmezőnybeli helyezéseinek egyikére. A megyeszékhelyhez hasonló méretű városok között legalábbis biztosan.

A salgótarjáni választókerületek közül legutóbb az egyes és a hármas számúakat érintette változás a 2016-os időközi polgármester-választást követően, a 2018 tavaszi népszavazás előtt. A korábban az egyes számú, meghatározó részben Beszterce-lakótelepi választókerülethez tartozó somoskői és salgóbányai területek átkerültek a hármas számúba; többek között Pintértelep, Zagyvaróna vagy Rónabánya mellé. Ha a Medves-fennsíkon csak engedély birtokában való áthajtástól életszerű módon eltekintünk, akkor a választókerület két “végpontja” – Szilváskő-puszta és a salgóbányai Vár út teteje – között 23,1 kilométer a közúti távolság.

 

Kiemelt fotónk illusztráció!