Kirándulás közben került bajba két fiatal Szanda vára környékén

A két középiskolás fiatal osztálykirándulás közben szakadt el társaitól, eltévedtek és egyikük balesetet is szenvedett szombaton a Szanda vára alatti erdős területen. A fiatalokat a tűzoltók mentették meg – közölte a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Mindez akár egy gyakorlat feltételezése is lehetett volna, hiszen a korábbi években Nógrád megye hivatásos tűzoltói a megye kiemelt jelentőségű turisztikai helyszínein, turisták által gyakorta látogatott kirándulóhelyein számtalan mentési gyakorlatot tartottak, hogy felkészülhessenek egy hasonló, valós esetre. A gyakorlatok rendre ehhez hasonló feltételezett szituációkra épültek, mint a szombati, ezúttal valós eset volt.

Az eltévedt fiatalok mobiltelefonon kértek segítséget a tűzoltóktól, pontos információt azonban nem tudtak adni a helyszínről, hiszen nem jártak még korábban ezen a környéken. A berceli hivatásos tűzoltók ennek ellenére a kutatás megkezdését követő negyed órán belül megtalálták a Szanda vára alatti erdős területen eltűnt két fiatalt. Egyikük elcsúszott a saras terepen és megsérült a lába – őt a tűzoltók a balassagyarmati hivatásos tűzoltó-parancsnokság terepjárójával szállították le a műútig, ahol átadták a fiatalt a mentőszolgálat munkatársainak, akik kórházba szállították a sérültet.

Ahhoz, hogy a hasonló eseteket megelőzzük, nagyon fontos néhány íratlan szabály betartása – hívja fel a figyelmet a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Az egyik és talán legfontosabb, hogy soha ne szakadjunk el kirándulótársainktól néhány métertől messzebb; a mostani példánál maradva, iskolások esetében a kísérő pedagógusnak és a diákoknak egyaránt felelőssége odafigyelni egymásra. Ha csak egy mód van rá, ne induljunk el nagyobb túrákra egyedül, vagy ha mégis, gondoskodjunk arról, hogy probléma esetén legyen kitől segítséget kérni. Szintén nagyon fontos az is, hogy minden esetben legyen kéznél feltöltött állapotú mobiltelefon, amelyen segítséget tudunk kérni baj esetén – húzza alá a katasztrófavédelem.

 

Kiemelt fotó: Szanda vára (Forrás: www.nogradikum.hu)