Kinyitottak a vendéglátóhelyek teraszai

Meghaladta az első oltáson átesettek száma a három és fél milliót Magyarországon, így a teraszok szombat reggeltől nyitva lehetnek – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök még pénteken reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Kiemelte: a jövő hét közepén meglehet a négymillió beoltott is, akkor megnyitják a szolgáltatások széles körét azok előtt, akiknek van védettségi igazolványuk. Hamarosan megnyílhatnak a színházak, a tánc- és zeneművészeti események, a cirkusz, az edző- és fitnesztermek, a jégpályák, az állatkertek, a fürdők és uszodák, a játszóházak, a sportesemények, a kalandparkok, és kinyithatnak a szállodák, az éttermek belső helyiségei is – sorolta.

Az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője ugyanakkor kiemelte, hogy a teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti, továbbra is fontos a védelmi és járványügyi intézkedések, valamint a higiénés rendszabályok betartása. A pincéreknek a teraszokon is kötelező lesz a maszkviselet, a vendégeknek csak akkor, ha belépnek a vendégtérbe.

Mint ismeretes, a kormány központilag eltörölte a teraszdíjat erre az évre és további segítségként a vendéglátóipari vállalkozások május hónapban is igénybe vehetik a bértámogatást. Salgótarjánban és Balassagyarmaton még februárban megszületett az önkormányzati döntés a teraszdíj erre az évre vonatkozó eltörléséről, de Pásztón sem szedte be a díjakat az önkormányzat a bezárási időszakban. Ez tehát egész évben így is marad.

Farkas Attila, Pásztó polgármestere kérdésünkre elmondta: sok vendégre számítanak az újranyitás első hétvégéjén a pásztói vendéglátósok teraszain, amelyek szép számmal nyitottak ma ki a Fő utcán. Kiemelte: nagyon hiányzott az embereknek a társasági élet, ami a teraszokon ma új színteret kap. Ugyanakkor Pásztó polgármestere arra kér mindenkit, hogy aki még nem tette, az jelentkezzen védőoltásért, mert a járványt teljesen csak az oltakozással állíthatjuk meg.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Fotó: MTI/Balázs Attila)