Kilenc és fél évre súlyosították a Füleki úton halálos kimenetelű balesetet okozó férfi büntetését

Az ügyészség még márciusban emelt vádat a ságújfalui férfival szemben ittas állapotban elkövetett járművezetés, segítségnyújtás elmulasztása, jármű önkényes elvétele és közúti veszélyeztetés bűntettei miatt. A kórház bejáratában tavaly karácsonykor egy éppen munkába igyekvő nővért elgázoló férfit a nyáron elsőfokon hét és fél évre ítélte a bíróság, most a Balassagyarmati Törvényszék másodfokon súlyosította az ítéletet.

Az ittas férfi 2017. december 23-án kora este beült ismerőse autójának volánja mögé, az autóval elindult, felhajtott a Füleki úti járdára a kórház bejáratánál, ahol elütötte a munkába igyekvő nővért. A férfi kiszállt az autóból, majd segítségnyújtás nélkül elfutott a helyszínről. A baleset következtében a munkába igyekvő nővér olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházba szállítását követően elhunyt.

A Füleki úti, halálos kimenetelű baleset helyszíne 2017. december 23-án este (Fotó: Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság)
A Füleki úti, halálos kimenetelű baleset helyszíne 2017. december 23-án este (Fotó: Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság)

Az elsőfokon eljárt Salgótarjáni Járásbíróság a nyáron a vádlottat bűnösnek mondta ki a fenti bűntettekben. A férfit 7 év 6 hónap börtönbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélték és végérvényesen eltiltották a járművezetéstől. Az ügyész súlyosításért, míg a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett, így az ítélet nem emelkedett jogerőre.

Az ügyész – eredményes – fellebbezésében arra koncentrált, hogy véleménye szerint:

  • bár az enyhítő és súlyosító körülményeket feltárta az elsőfokú bíróság, a büntetéskiszabás során az enyhítő körülményeknek túlzott nyomatékot tulajdonítottak;
  • a vezetői engedéllyel nem rendelkező, súlyosan ittas állapotban vezető férfi ugyanis összesen hat darab KRESZ rendelkezést szegett meg, a halálos kimenetelű baleset okozásán túl pedig több ember életét és testi épségét is veszélyeztette;
  • továbbá jelentős morális súlya van annak, hogy a férfi segítségnyújtási kötelessége helyett a felelősségre vonás elől elmenekült a helyszínről.

A Balassagyarmati Törvényszék az ügyészi fellebbezést alaposnak ítélve az elsőfokú ítéletet megváltoztatta, és a szabadságvesztés tartamát 9 év 6 hónapra, a közügyektől eltiltást 10 évre súlyosította.

 

Kiemelt archív fotó: A Füleki úti, halálos kimenetelű baleset helyszíne 2017. december 23-án este (Fotó: Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság)