Kifogásolt a levegőminőség Salgótarjánban

Az ország területén egy városban veszélyes, ötben egészségtelen a levegő a magas szállópor-koncentráció miatt.

Az országos tisztifőorvos közösségi oldalán szerdán azt írta: a levegőhigiénés index alapján Nyíregyházán veszélyes a levegő minősége, öt helyen, Budapesten, Dunaújvárosban, Kecskeméten, Miskolcon és Putnokon pedig egészségtelen a levegő. A Nemzeti Népegészségügyi Központ értékelése alapján további tizennyolc településen, köztük Salgótarjánban is “kifogásolt” a levegőminőség.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a hidegfront átvonulása után várhatóan javulni fog a levegőminőség, miután az éjszaka megélénkülő szél elkezdte megtisztítani a levegőt.

 

A helytelen lakossági tüzelés jelentősen hozzájárul a rossz levegőminőség kialakuláshoz

Szigeti Tamás, a Nemzeti Népegészségügyi Központ levegőhigiénés szakértője az MTI-nek elmondta: az érzékeny lakosságcsoportba tartoznak a gyermekek, az idősek, a légúti-, illetve szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők. Nekik azt javasolják, hogy amikor egészségtelen a levegő minősége, lehetőleg kevés időt tartózkodjanak a szabadban.

A légszennyezettség először légúti megbetegedéshez vezethet: légúti irritációt, nehézlégzést, köhögést okozhat. Ha pedig hosszan tartóan rossz a levegő minősége, ezek a tünetek súlyosbodhatnak, illetve szív- és érrendszeri megbetegedésekhez is vezethet. Ezért az egészséges lakosságnak is azt javasolják, hogy ahol rossz a levegő minősége, lehetőleg kerüljék a forgalmasabb utakat, ne végezzenek kültéren fizikai munkát, és ne sportoljanak a szabadban. A kerékpárosoknak is azt javasolják, hogy kerüljék a forgalmas utakat és viseljenek megfelelő védőmaszkot. Külön kiemelte, hogy a gyermekek is minél kevesebb időt töltsenek a szabadban.

Talajmenti pára és füst szerda reggel Salgótarjánban (Fotó: MTI/Komka Péter)
Talajmenti pára és füst szerda reggel Salgótarjánban (Fotó: MTI/Komka Péter)

Szigeti Tamás elmondta: a helytelen lakossági tüzelés jelentősen hozzájárul a rossz levegőminőség kialakuláshoz. A kedvezőtlen meteorológiai körülmények miatt pedig – mint a szél- és csapadékmentes idő – nem csökken a kibocsátott szennyezőanyag koncentrációja. A nem megfelelő anyagok – mint a műanyagok, gumiabroncs, ruházat, nedves és a kezelt fa – égetésének káros hatása lehet az egészségre.

 

MTI nyomán / Kiemelt fotó: Talajmenti pára és füst a Beszterce-lakótelepnél (Fotó: MTI/Komka Péter)