Kiemelten ellenőrzik ezen a héten a salgótarjáni élelmiszerboltokat és pékségeket

A NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága a január 21-el kezdődött héten Salgótarjánban végez célzott helyszíni ellenőrzéseket.

Az ellenőrök kiemelten vizsgálják ezen a héten az online pénztárgép használatára kötelezett élelmiszer-, valamint a kenyér- és pékáru kereskedőket. A revizorok vizsgálják a számla- és nyugtaadást, az online pénztárgép működtetésének szabályszerűségét, valamint a készpénzmozgások bizonylatolását is. Az adóellenőrök emellett ellenőrizhetik az alkalmazottak bejelentését és a forgalmazott áruk eredetét is.

A NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága ugyanakkor felhívja rá a figyelmet, hogy az adóellenőrök a hét valamennyi napján, a megye egyéb településein is végezhetnek vizsgálatokat.

 

Az online számlázást is kiemelten ellenőrzik

A NAV megyei igazgatóságai, így a nógrádi is megkezdte január 21-el az ellenőrzéseket azon online számla adatszolgáltatásra kötelezett adózóknál, akik a rendelkezésre álló kontroll adatok alapján a 100 ezer forint feletti ÁFA-tartalommal rendelkező értékesítéseikről nem teljesítették adatszolgáltatási kötelezettségüket. Az ellenőrzéseket kockázatelemzés alapján végzik a revizorok.

Az első körben biztosan számíthat a revizorok fokozott érdeklődésére az a mintegy ezerötszáz vállalkozás, amelyek a tételes ÁFA-kontroll adatok szerint 1 millió forint feletti ÁFA-eltéréssel rendelkeznek, vagy belföldi beszerezéseiket jelentős részben kényszertörlés alatt álló adózókkal bonyolították.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Fotó: Pixabay)