Kiemelt színházművészeti szervezetté nyilvánították a Zenthe Ferenc Színházat!

Salgótarján kulturális élete jelenének és jövőjének mérföldkövét jelenti az a kormányhatározat, mellyel bekerült az önkormányzati fenntartású kiemelt színházművészeti szervezetek közé a Zenthe Ferenc Színház. A 2019. január elsején hatályba lépő döntés a Magyar Közlöny keddi számában jelent meg.

A kormányhatározat szerint 2019-től Magyarországon 44 önkormányzati fenntartású, vagy az adott önkormányzattal közszolgáltatási szerződést kötött kiemelt színházművészeti szervezet működik. A körnek két új tagja van: a salgótarjáni teátrum és a Váci Dunakanyar Színház. A két színház szoros együttműködés alakult ki az elmúlt években, a váci és salgótarjáni törekvésekkel kapcsolatban Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke már 2017 tavaszán megfogalmazta, stratégiailag fontos célnak tekinti, hogy a színházak kiemelt státust kapjanak.

Mérföldkőnek tekinthető a mostani döntés, mely új perspektívába helyezi a salgótarjáni teátrum jövőjét – emelte ki a 3100.hu-nak a Zenthe Ferenc Színház Nonprofit Kft. igazgatója. Simon Lajos emlékeztetett rá, hogy a kiemelt minősítés megszerzésén 2016-ban kezd(het)tek el dolgozni, tavaly azonban a Színházművészeti Bizottság nem támogatta a kérelmet, az Emberi Erőforrások Minisztériuma pedig a kedvező döntés érdekében egy önálló, profiljában tisztán színházművészeti tevékenységgel foglalkozó kft. megalakítását javasolta.

Ennek a kritériumnak Salgótarján önkormányzata idén eleget tett: a Salgótarjáni Közművelődési Nonprofit Kft.-ből két önkormányzati társaság alakult – a Zenthe Ferenc Színház Nonprofit Kft., illetve a korábbiakból a színházi tevékenységen kívül minden más feladatott továbbvivő Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. Simon Lajos hozzátette: az átalakulás követően már bizakodóak voltak a pozitív döntést illetően, hiszen annak idén őszre mind szakmai, mind működtetési oldalról megteremtődött minden feltétele.

A kiemelt színházművészeti szervezetté nyilvánítás központi költségvetési támogatással jár együtt, a Zenthe Ferenc Színház működéséhez 2019-ben várhatóan százmillió forint támogatás érkezik majd – emelte ki Simon Lajos.

2012-ben – Vas megye után – Nógrád volt az utolsó megye, ahol önálló státuszú színház alakult. A város szülötte, Zenthe Ferenc nevét viselő színház alapítása óta töretlenül felívelő pályát tudhat magáénak, hat év alatt háromszorosára nőtt a színházba járók száma Salgótarjánban. Az első, 2012/13-as évadban 33 saját produkciója volt a színháznak, a 2016/17-es évadban már 103, a legutóbbiban pedig 130. A 2017/18-as évadban csaknem 170 saját és befogadott előadást mutattak be, a mostani, első önálló évadban a kettőszázat célozták meg. A Zenthe Ferenc Színház legközelebbi premierjén, 2019. január 22-én a Lovagias ügyet, Hunyady Sándor vígjátékát viszik színre Koltai Róberttel és Vándor Évával a főszerepekben.