Kevéssel elmaradt az országos átlagtól a nógrádi választási hajlandóság

A szavazókörök zárása előtt fél órával a nógrádi választásra jogosultak bő 38 százaléka (60 053 szavazó) voksolt az európai parlamenti listákra. Az országos részvételi arány 41,74 százalék volt ebben az időpontban.
A végleges, nem hivatalos részvételi adatok a külképviseleti és a levélszavazatok összesítése után lesznek elérhetőek a Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján.

A nógráditól alacsonyabb választási hajlandóságot Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben mutatnak a számok. A legnagyobb arányban a Vas megyeiek mentek el ma szavazni, ahol a szavazásra jogosultak 47,02 százaléka voksolt.

Salgótarjánban is kevesebben szavaztak, mint az országos átlag, a megyeszékhelyi részvételi hajlandóság azonban egy kicsivel magasabb volt a megyei aránytól. Salgótarjánban este fél hétig 11 203 fő voksolt, a szavazásra jogosultak 38,74 százaléka. A városlakók több mint fele elment ma szavazni este fél hétig a Napsugár-lakótelepről, Rónafaluról, a Nyugati városrészből, valamint a Pécskő útról.

Nógrád megyében rendben, problémamentesen zajlott a szavazás. Egyetlen rendkívüli esemény történt, a salgótarjáni (egykori) Mesekert Óvodában kijelölt szavazókörben. Itt egy választópolgár lett rosszul még reggel fél kilenc körül, akit mentő szállított el a helyszínről. Az érintett a szavazatát még le tudta adni.

Este 7 órakor hivatalosan befejeződött a szavazás az ország 10 277 szavazókörben. A szavazókörök bezárása után a szavazatszámláló bizottságok hozzákezdhettek a voksok szétválogatásához és összeszámlálásához. Bár ez sok helyen viszonylag rövid időn belül megtörténik, az NVI addig nem kezdi el a szavazókörökből érkező eredményadatok közlését, amíg az Európai Unióban valamennyi szavazókör be nem zár. Olaszországban este 11 órakor zárnak a szavazóhelyiségek. Amikor 2014-ben este 11 órakor elindult az NVI internetes tájékoztató rendszere, már 99,9 százalékos feldolgozottságúak voltak az eredmények.

     

MTI nyomán / Kiemelt fotónk illusztráció! (Fotó: MTI/Sóki Tamás)