Kétszázötven millió forint támogatást kapnak nógrádi önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag-vásárlásához

Nógrád megye 126 ötezer lélekszám alatti településének önkormányzata közül 101 kap szociális célú tüzelőanyag-vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatást. Ez a Belügyminisztérium által közzétett döntési listából derül ki.Nógrád megye 126 ötezer lélekszám alatti településének önkormányzata közül 101 kap szociális célú tüzelőanyag-vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatást. Ez a Belügyminisztérium által közzétett döntési listából derül ki.

A kormány idén országosan ötmilliárd forintot biztosít a szociális célú tüzelőanyag-programra, a pályázaton nyertes önkormányzatok a vissza nem térítendő költségvetési támogatást tűzifa, illetve barnakőszén megvásárlásához igényelhették.

A nógrádi települések összesen közel 250 millió forintot hívhatnak le ilyen célra.

A települések nagy átlagban szűk egymillió és bő hárommillió forint közötti támogatást kapnak. Nagyobb összeg, bő ötmillió forint érkezik Tar, Magyargéc, Kazár és Hugyag; több mint hatmillió forint Kálló, Mátraterenye és Nagylóc önkormányzataihoz. Közel nyolcmillió forintot nyert ilyen célra Sóshartyán, több mint nyolcmillió forint Karancsság; Endrefalvára közel 10 millió, Nógrádmegyer önkormányzatához pedig közel 10,5 millió forint támogatás érkezik szociális célú tüzelőanyag-vásárlásához.

Salgótarján térségében a legtöbb kistelepülés önkormányzata támogatáshoz jut. Mindegyik, amelyik benyújtott ilyen igényt, így Somoskőújfalu, Cered, Zabar és Szilaspogony; Mátraszele, Mátranovák és Mátraterenye; Vizslás, Kazár és Rákóczibánya; a Kis-Zagyva-völgyében fekvő összes község; a 22-es főút térségében Kishartyán, Sóshartyán, Nógrádmegyer, Magyargéc, Ságújfalu, Karancsság, Piliny és Endrefalva; a Karancs-völgyének térségéből pedig Etes, Karancsalja, Karancslapujtő, Karancskeszi, Egyházasgerge és Mihálygerge is.

A nyertes önkormányzatoknak a támogatásból vásárolt tüzelőanyagot legkésőbb 2020. február 17-ig szét kell osztaniuk a rászorulók között. 2011-ben a szociális tűzifa mennyisége még csak 42 ezer köbméter volt, a tavalyi és az idei szezonban már mintegy 226 ezer köbméter. Idén országosan 2358 önkormányzat pályázott és nyert, az egy pályázóra jutó átlagos támogatás 2,1 millió forint. Az elbírálásnál arra törekedtek, hogy a legkisebb települések igényeit maximálisan kielégítsék, a fennmaradó összeget a települések lakosságának anyagi helyzetéhez mérten osztották fel. A Belügyminisztérium becslése szerint a támogatással 180-190 ezer család téli tüzelőjének megvásárlásához tudnak érdemben hozzájárulni.

 

Belügyminisztérium és MTI nyomán / Kiemelt fotónk illusztráció! (Pixabay)