Kétszázan rótták a kilométereket a Bazalt teljesítménytúrán

Negyedik alkalommal rendezték meg a Karancs-Medves térségében a Bazalt teljesítménytúrát, mintegy 200 résztvevővel. A leghosszabb, 100 kilométeres útvonallal annak ellenére is több mint félszázan próbálkoztak meg, hogy az eseményt egy időben rendezték a Magas-Tátra átkeléssel és a mátrai “Kékes tízszer” 70 kilométeres távjával.

Természetesen a legnagyobb népszerűségnek ezúttal is a rövidebb távok örvendtek: a 15 kilométeres, elsősorban családi túrák 76-an, a 40 kilométeres távot pedig 57-en teljesítették. A Tarjáni Szabadidősport Klub, a Zöld Út Természetjáró Egyesület és a Novohrad-Nógrád Geopark Eresztvényi Látogatóközpontjának szervezésében egy 60 kilométeres útvonalat is meghirdettek, itt 15-en értek célba.

A leghosszabb, 102,6 kilométeres, 3511 méter szintkülönbségű távval 55 induló próbálkozott meg, közülük 38-an értek célba a 25 órás szintidőn belül. A túrázók Eresztvényből indultak, felkapaszkodtak a Karancsra, majd a Karancsberény feletti Nagyromhányi-kilátónál érték el az útvonal legnyugatibb pontját. Salgótarjánból a Pécs-kőre kapaszkodtak fel, innen Eresztvénybe vezetett az út, majd a Medves-fennsík körbejárása után Szilvás-kő érintésével a bárnai Nagy-kő jelentette a keleti sarokpontot. A résztvevők innen Szőröspuszta, majd a Kota érintésével tértek vissza a megyeszékhelyre, ahonnan a Boszorkány-kő és Salgó vára meghódítása után érhették el az eresztvényi célt.

Molnár Balázs szombaton reggel 7 óra 40 perckor indult útnak a leghosszabb távon és közel 24 óra elteltével, vasárnap reggel 7 óra 34 perckor ért célba. A már számos 100 kilométeres vagy hosszabb útvonalat teljesítő somoskőújfalui teljesítménytúrázó a 3100.hu-nak (a Kohász Kék teljesítménytúra 126 kilométeres távjának teljesítése közben) elmondta: mint a legtöbb túraeseménynél ahol hosszú távon gondolkodnak, itt is nyomon követhető a fejlődés. Értékelése szerint a kezdetekben előfordult némi hiányosság például az ellátással, ami egy 100 kilométeres teljesítés során igen fontos kérdés, még akkor is, ha az induló természetesen jól felkészül saját maga is.

Mostanra ebben és sok másban (is) nagyot fejlődött az esemény. A 100 kilométeres útvonal kifejezetten nehéz a maga kategóriájában. Például egy Kazinczy 100-ban hiába van 500 méterrel több szintkülönbség, ez „rosszabbul” esik, ugyanakkor ebben szerepet játszhat az augusztusi meleg is. Összességében megfelelő az útvonal kijelölése is, mindenki közvetlen a szervezők közül. A Bazalt teljesítménytúrát jó szívvel lehet ajánlani, a leghosszabb távnál a határaikat keresőknek is. Száz kilométerrel a lábakban a Boszorkány-kő meredek oldali megmászása, majd a salgói várba felkapaszkodást követően célba érni Eresztvényben emlékezetes élmény marad a sikeres teljesítőknek – mondta Molnár Balázs.

Az esemény leghosszabb távja a Magyar Nemzeti Teljesítménytúra Bajnokság egyik állomása is volt egyben. A szervezők célja az extrém hosszúságú útvonal kijelölésével azt volt, hogy egy nyomvonalra fűzzék fel a szűken vett Karancs-Medves legfontosabb természeti és történelmi értékeit, látnivalóit.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Fotó: Geopark Oktató, Kutató és Irányító Központ | Facebook)