Két hét szigorításról döntött a kormány abban a reményben, hogy húsvétkor újra lehet indítani az életet

Két hét szigorításról döntött a kormány abban a reményben, hogy húsvétkor újra lehessen indítani az életet – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) pénteken az MTI-vel. A Magyar Közlönyben pénteken délután meg is jelent a védelmi intézkedések szigorításáról kormányrendelet.

A KTK közleményében kifejtette: “a minden eddiginél nehezebb”, március 8-tól március 22-ig tartó két hétben életbe lépő újabb védelmi intézkedések a következők: az üzleteket be kell zárni. Kivételt jelentenek ez alól az élelmiszerüzletek, a patikák, a benzinkutak, a drogériák, a dohányboltok, gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenységhez nélkülözhetetlen anyagokat és eszközöket árusító üzletek, valamint az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletek, a piac és a termelői piac. Emellett minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyi-, szociális-, pénzügyi-, postai, járműszervíz-szolgáltatásokat. A nőnapra tekintettel március 8-án, hétfőn a virágboltok nyitva maradhatnak, de utána nekik is be kell zárniuk.

Az óvodák és az általános iskolák a tavaszi szünet végéig nem nyithatnak ki, a digitális oktatás tartalmi feltételeit az érintett miniszterek határozzák meg. A középiskolákban és a felsőoktatásban a digitális oktatás továbbra is fennmarad. Az alacsony fertőzési számokra tekintettel a bölcsődék nem zárnak be.

  • Az esti kijárási tilalom továbbra is érvényben marad.
  • A maszkviselés a lakott területen belül valamennyi utcán, közterületen kötelező.
  • A másik embertől lehetőség szerint legalább másfél méter védőtávolságot kell tartani.
  • A munkavégzés lehetséges, de ahol lehet, otthoni munkavégzést javasolnak. Az államigazgatásban otthoni munkavégzés rendelhető el, kivéve a védekezésben közreműködők esetében.
  • A szabadtéri sporttevékenység lehetséges, ahol tartható a másfél méteres távolság. Megengedettek az igazolt sportolók edzései, de a meccsek kizárólag zárt kapuk mögött lehetségesek.
  • A parkok, arborétumok és erdők nyitva maradnak.
  • Szigorítják továbbá a határátlépést, de a tranzit- és teherforgalmat nem korlátozzák.
  • A bértámogatást és az adókedvezményeket pedig kiterjesztik azokra a szektorokra, amelyeknek be kell zárniuk.

Mindemellett felhívták a figyelmet, hogy zajlik az újraindításról szóló online nemzeti konzultáció, amelyhez március 15-ig várják a véleményeket. Cél, hogy húsvét környékén fokozatosan és felelősen lehessen megkezdeni a korlátozások feloldását, ehhez az emberek véleményét is kikérve.

Hangsúlyozták, hogy a koronavírus-járvány harmadik hulláma Európa-szerte erősebbnek bizonyult az eddigieknél. “Bár a célegyenesben vagyunk”, és a beoltottak száma már csaknem 900 ezer, “a vírus utolsó rohama itt van” – szögezték le. Most azért kell zárni, hogy minél hamarabb újra nyithasson az ország – emelte ki a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

 

Orbán Viktor: most zárnunk kell ahhoz, hogy húsvétkor nyithassunk

Most zárnunk kell ahhoz, hogy húsvétkor nyithassunk – mondta Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök hozzátette:

Az biztos, hogy a mostani kéthetes zárással befordultunk a célegyenesbe, most már a vírus elleni háborúnak utolsó szakaszában, a célegyenesben vagyunk.

A szigorításokról szólva kijelentette: nem volt más választásuk, mert a járványügyi szakemberek azt mondták, “tragédia lesz”, ha nem lépnek. A kormányfő hangsúlyozta: a járvány második hulláma erősebb volt, mint az első, a harmadik hullám pedig erősebb lesz, mint a második volt. A helyzet kezeléséhez kórházi ágyak, lélegeztetőkészülékek és emberek kellenek – mondta, jelezve, hogy az embereknél kirendelésekkel fognak dolgozni, a belső tartalékokon kívül a kórházak között is átmozgatnak, és bevonják a munkába a rezidenseket és a végzős medikus hallhatókat is, illetve lehet, hogy sor kerül a magánegészségügyben dolgozók kötelező bevonására is.

Lesz elég ágy, lesz elég lélegeztetőkészülék, és lesz elég ember is – szögezte le.

A kormányfő szerint április első hetére 2 millió 400 ezernyi beoltást érnek el, május elejére 4 millió 700 ezret, július elejére pedig már 8 millió fölé tudnak kerülni. A vakcinaszállítmányokról szólva elmondta: a kínaiak a szállításokkal hibátlanul teljesítenek, az oroszok kisebb csúszásokkal nagyjából tartják az időpontokat, az EU-s megrendelések azonban megbízhatatlanok, nem tudni mikor érkeznek és hogyan. Úgy értékelt: az Európai Bizottság által között vakcinabeszerzési szerződések nem kikényszeríthetők.

 

Forrás: MTI