Kertészeteket, mezőgazdasági boltokat ellenőriznek a revizorok Nógrádban

A NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága munkatársainak megjelenésére kiemelten számíthatnak az érintett vállalkozók hétfőn Balassagyarmaton és a város környékén, kedden Pásztón és térségében, szerdán Szécsényben és a környező településeken, csütörtökön pedig Salgótarjánban és a megyeszékhely térségében.

Az ellenőrzések során elsősorban az alkalmazottak bejelentését, a forgalmazott áruk eredetét, a számla- és nyugtaadást, valamint az online pénztárgép működtetésének szabályszerűségét vizsgálják majd. Utóbbi körben kiemelten ellenőrzik a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, a napi nyitó pénzkészlet rögzítését, továbbá a pénztárgép éves felülvizsgálatát. A NAV ugyanakkor azt is hozzáteszi, hogy az adóellenőrök a hét valamennyi napján a megye egyéb településein is végezhetnek vizsgálatokat.

Szintén érinti a nógrádi vállalkozókat is, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal meghatározta azokat a szakmákat és gazdálkodói szektorokat, amelyek ellenőrzésére idén biztos, hogy sor kerül. A NAV-hoz beérkező adatok ugyanis leginkább ezeken a területeken mutatnak kockázatot a költségvetési bevételekre – közölte a 3100.-hu-val a szervezet Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága. Mint megtudtuk kiemelten szerepel az ellenőrzési tervben az internetes kereskedelem, a gépjármű- és gépjárműalkatrész-kereskedelem, az alkalmazottak bejelentése, a vám- és jövedéki szabályok betartása és az online számlaadat-szolgáltatás is.

A NAV a kockázatelemzések alapján Nógrádban is kiemelt figyelmet fordít majd az építőipari vállalkozásokra, a személyszállítókra, a szálláshely-szolgáltatókra, a szerzői jogvédelemhez kapcsolódó jogsértések felderítésére, az “adózatlan” jövedéki termékek feketepiacának visszaszorítására, illetve az áfacsalással bonyolított zöldség- és gyümölcs-kereskedelmi ügyletek visszaszorítására is.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Pixabay)