Kemény téli napunk lesz kedden

Kedden országszerte várható havazás, helyenként akár 20 centiméter körüli friss hó is hullhat, emellett az erős szél hófúvást is okozhat majd – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán.

Kiemelték: kedden a hideghez egy mediterrán ciklon “jóvoltából” az ország nagy részén havazás is társul. Ezért – elsősorban hangulatát tekintve – országos viszonylatban is “kemény téli nap elé nézünk” – fogalmaztak, hozzátéve: “mindezt tetézi majd a jeges és élénk, a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten erős szél, tovább nehezítve az útnak indulók dolgát”.

Kedd éjfélig az északnyugati és északkeleti tájakon várható a legkisebb mennyiség (maximum 2-3 centiméter), míg dél felé haladva egyre vastagabb hóréteg valószínű. A 3100.hu által figyelt időjárás-előrejelző oldalak Salgótarján térségére kisebb-nagyobb intenzitással a hajnali óráktól kezdődően a kora estig órákig bezárólag jósolják a havazást, mennyiségileg az Országos Meteorológiai Szolgálat által megjelölt 2-3 centiméter körüli hó várható.

Kiemelték továbbá, hogy a hóval borított tájakon az olykor erős, 45-60 kilométer/órás északi, északkeleti szél hófúvást okozhat. Ennek veszélye miatt az ország nagy részére – többek között Nógrád megyére – adtak ki elsőfokú figyelmeztetést keddre.

Kedden a legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 12 és mínusz 7 fok között alakul, néhol az Északi-középhegység térségében lehet ennél néhány fokkal hidegebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 8 és mínusz 2 fok között várható.

 

MTI nyomán / Kiemelt fotónk illusztráció! (MTI Fotó: Komka Péter)