Kellemes séta, jó levegő, tavaszi meleg, gyönyörű virágok…

Geofitonok és kora-tavaszi aszpektus. A “morcosnak” hangzó szakszavak mögött kedves és színpompás, néha viszonylag ritka virágok (jellemzően hagymás-gumós növények) leledzenek, melyek még lombfakadás előtt borítják jellemzően az erdők talaját. Ezeket mutatja meg vasárnap a Novohrad-Nógrád Geopark az eresztvényi és a salgói erdőkben.

Keltikék, szellőrózsák, tőzikék, boglárkák, tyúktaréj, kónya vicsorgó, csillagvirág, lednekek, kankalinok, hunyorok és ibolya-fajok – jellemzően ezekre kell gondolni. Ebből nem mindegyik található meg a Karancs-Medves térségében, de ami megmutatható, azt biztos nem rejtik el senki elől a geopark vasárnapi túráján.

Szóval a kifejezések ne ijesszenek meg senkit, tavaszi növényekben lehet majd gyönyörködni és nem mellesleg jó néhány információt is megtudni a titkaikról. A gyalogtúra április 15-én, vasárnap 11 órakor indul az Eresztvényi Látogatóközponttól, szakmai vezetője Sramkó Gábor, az MTA-ELTE-MTM Ökológiai Kutatócsoport és a Debreceni Egyetem kutatója lesz, vele lehet majd felfedezőútra indulni a kora tavaszi növények világába.

A sétat mintegy kétórásra tervezik, aki teheti, növényhatározóval érkezzen – olvasható a Novohrad-Nógrád Geopark felhívásában.

 

Vidékünk egyik tavaszi nagyágyúja: az ikrás fogasír

Montán és szubmontán bükkösök jellemző növénye, de gyertyános tölgyesekben és szurdokerdőkben is előfordul az ikrás fogasír (Dentaria glandulosa, újabban Cardamine glanduligera), lombfakadás előtti geofiton fajként. A kiemelt fotón is látható növény egy kárpáti szubendemikus faj, a Kárpátoknak az Északi-középhegységgel közös bennszülöttje. Hazánkban a Zemplénben (István-kút, Hajagos-hegy, Kemence-völgy), az Aggteleki-karszton (Jósvafő) és a Medves-vidéken (Salgó) él. Mint nálunk ritka kárpáti endemizmusnak, a megőrzése növényföldrajzi szempontból igen fontos. Az adatok alapján elmondható, hogy a hozzánk a faj elterjedési területének egy nyelvszerű nyúlványa ér le, az egyik “legdélebbi” előfordulása található a Medves-vidéken. Hazánkban 1982-től védett, eszmei értéke 10 ezer forint.

 

Kiemelt fotó: Vidékünk egyik érdekes és értékes növényfaja az Ikrás fogasír (Fotó: Novohrad-Nógrád Geopark)