Kelet-Szlovákiával együttműködve építkezne Nógrád megye

Erősítenék Nógrád megye és a felvidéki Eperjes megye gazdasági, kulturális, turisztikai és oktatási kapcsolatait, a közelmúltban lezajlott tanácskozás Észak-Magyarország és Kelet-Szlovákia életét is felpezsdítheti. Erről tárgyaltak a területek delegációi a közelmúltban, a salgótarjáni Megyeházán.

Josef Lukács Eperjes megyei alelnök és delegációja, a hevesi valamint a Szabolcs-Szatmár Bereg megyei vállalkozók szövetsége képviselői, Nógrád megye önkormányzatának elnöke, továbbá térségünk három vállalkozása a Vállalkozók Országos Szövetségének Nógrád megyei elnöke, Czékmánné Kelecsény Ágnes meghívására ültek egy asztalhoz és folytattak egyeztetéseket. A tanácskozás fő témái a gazdasági, kulturális, turisztikai, infrastrukturális kapcsolatok, együttműködések voltak Eperjes megye és Nógrád megye önkormányzatai között.

Az együttműködési lehetőségeken túl konkrét lépésekről is szó volt, amelyek sikerességéről mind Josef Lukács, mind Skuczi Nándor reményét fejezte ki. A Nógrád megyei közgyűlés elnöke kifejtette, Nógrád és Besztercebánya megye között már több területen folyik az együttműködés, ez azonban kiszélesedhet, bevonva Eperjes megyét is. Akár egy észak-magyarországi és kelet-szlovákai együttműködésről is szó lehet, amelynek a V4-ek együttműködését látva megvan a realitása – hangsúlyozta Skuczi Nándor. A megyei közgyűlés elnöke azt is hozzátette, az Óbudai Egyetem salgótarjáni intézete és az eperjesi egyetem között kialakulhat oktatási együttműködés.

A fiatalok elvándorlásának megállítása közös cél lehet a megyék számára. A földrajzi, kulturális értékek pedig a turisztika közös fejlesztéséhez adhatnak alapot, de közös pont lehet az agrárium is – húzta alá Skuczi Nándor, aki az ipari termelésben való együttműködést is megalapozottnak tartja.

Annál is inkább, mert a most bemutatkozott nógrádi vállalkozások portfólióira rendkívül aktívan reagáltak az eperjesi vendégek.

 

(Kiemelt fotó forrása: Skuczi Nándor | Facebook)