Kecskeméti iparfejlesztési céggel kötött együttműködési megállapodást a Salgótarjáni Innovációs Központ

Cégvezetői kézfogás a megállapodás aláírását követően (Fotó: Salgótarjáni Innovációs Központ Nonprofit Kft.)

Példaértékű az a megállapodás, amit csütörtökön írt alá az AIPA Alföldi Iparfejlesztési Nonprofit Közhasznú Kft., valamint a Salgótarjáni Innovációs Központ Nonprofit Kft. A két cégvezető úgy véli, az erő az együttműködésben van, ezért fűzték szorosabbra a szálakat a két vállalat között – olvasható a Kecskeméti Televízió honlapján.

A cél közösen tenni egymásért – hangzott el ma délelőtt azon a sajtótájékoztatón, melyen az AIPA Kft. és a Salgótarjáni Innovációs Központ együttműködését jelentették be. A két ügyvezető ma a Kecskeméti Főiskolán írta alá azt a szerződést, mellyel elkezdődik az együttgondolkodás és a tapasztalatcsere.

Az Innovációs Központ részéről a kutatásfejlesztés területe az, ahol nagyon erőteljes szakmai támogatást, együttműködést fogunk kapni mi pedig azt gondolom, hogy olyan gyakorlati know how-val tudunk szolgálni, amely az ottani KKV-k számára jelenthet majd lehetőséget a versenyképesebb, piacképesebb jövőbeni fejlődéshez

– nyilatkozta Csapó Ágnes, az AIPA Alföldi Iparfejlesztési Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője.

Az együttműködés során az AIPA Kft. olyan Kecskeméten és térségében megvalósult programokat vinne Salgótarjánba, melyek itt már jól működnek. Ilyen többek között a beszállítófejlesztési koncepciójuk. Nógrád megye egyetlen innovációs központjának vezetője úgy véli, a kecskeméti szakemberek tapasztalatai hozzájárulnak majd a régió fejlődéséhez.

Megkülönböztetett tisztelettel kezeljük Kecskemét térségét, mert olyan eredményeket ért el az utóbbi időben, amelyek példaértékűek. A másik dolog pedig az, hogy ez a nálunk mindenképpen fejlettebb térség minket, az alacsonyabban fejletteket be tud kapcsolni abba a tevékenységi körbe a kölcsönösség és a kölcsönös eredmény mentén, melyek a mi térségünk felemelkedését előidézhetik, generálhatják

– mondta dr. Simonyi Sándor, a Salgótarjáni Innovációs Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Az együttműködés első lépéseként a két ügyvezető a közeljövőben egy munkamegbeszélést tart, ahol felvázolják azt a stratégiai elképzelést, ami mentén haladnak majd a közös munka során.

Az AIPA Alföldi Iparfejlesztési Nonprofit Közhasznú Kft.

Az AIPA Nonprofit Közhasznú Társaságot 5 éve 5 társaság alapította: a Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának 100%-os tulajdonában lévő Kecskeméti Kreatív Tudásközpont Közalapítvány, mint többségi tulajdonos, a Kecskeméti Főiskola, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, valamint a Bács-Kiskun Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.

A Mercedes-Benz Autógyár Kecskemétre településével Kecskemét város, Bács-Kiskun megye, és a Dél-alföldi régió számára széleskörű gazdaságfejlesztés megvalósítására nyílt lehetőség. Az AIPA Kft. egységes szervezeti keretet biztosított a város és a térség gazdaságfejlesztési tevékenységének generálásában, koordinálásában és eredményesebb megvalósulásában. A Kiemelt Járműipari Központtá nyilvánított Kecskemét és vonzáskörzetében, a helyi vállalatok és vállalkozások összefogásának erősítésére az AIPA Klaszter, a 3P Klaszter és a Hírös Beszállító Klaszter (HBK) között olyan klaszterközi együttműködés jött létre, amely – magyarországi viszonylatban is unikálisan – lehetőséget teremtett a klaszterek átjárhatóságára, a közös szinergiák (szolgáltatások, irányítás és közös projektek) kiaknázására.

[highlight background=”#333″ color=”#fff”]   A három klaszter tagjainak száma eléri a százat, árbevétele a 300 Milliárd Ft-ot, az alkalmazotti létszáma pedig a 10 ezer főt.   [/highlight]

Az AIPA Kft. látja el a Dél-alföldi régióban a járműipari beszállító fejlesztésben mintaprogramként elindított Mentori Pilot Program projektmenedzseri feladatait, részt vesz az Integrátori Beszállító Fejlesztési program megvalósításában, a klasztertagok innovációs tevékenységének koordinálásában, a klasztertagok részére finanszírozás-menedzsmenti szolgáltatást nyújt.

A Salgótarjáni Innovációs Központ Nonprofit Kft.

A Salgótarjáni Innovációs Központot tulajdonosai (a Magyar Innovációs Szövetség és az RC Invest Zrt.) mintegy 7 éve azzal a céllal hozták létre, hogy a hátrányos helyzetű Nógrád megye gazdaságfejlesztésében – különös tekintettel a tudásalapú gazdaságfejlesztésben – részt vállaljon. Munkája során együttműködik Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzatával, Nógrád Megye Önkormányzatával, a hazai felsőoktatási intézményekkel és a kompetenciájába illő egyéb szervezetekkel.

A Salgótarjáni Innovációs Központ Nógrád megye egyetlen nonprofit közhasznú innovációs intézménye, központja. A térséghez köthető versenyképes termékek és projektek tudásalapú fejlesztésében az Innovációs Központ szervező, tanácsadó szerepet vállal. Kapcsolatot tart fenn az ipar és a tudomány képviselőivel, hidat képezve ezen alapegységek együttműködésében és információáramlásában.

Szervezi a megye innovációs rendszerét, illetve e tekintetben együttműködik más térségekkel is. Részese kíván lenni az ország innovációs hálózatának, különös tekintettel a kapcsolódó technológiákat alkalmazó partnerek vonatkozásában.

[highlight background=”#333″ color=”#fff”]   Alapítója lesz a hamarosan létrejövő Járműhajtási Rendszerek Tudásközpontjának .   [/highlight]

Hamarosan létrejön a Nógrád Megyei Felsőoktatási Képzési Központ, melynek a SIK az Óbudai Egyetem és Salgótarján Önkormányzata mellett alapító tagja lesz. A Salgótarjáni Innovációs Központ kidolgozta a térség jövőiparát támogató innovatív nagyprojektjét, amelynek létesítményeit egy impozáns Innovációs Parkban kíván megvalósítani Salgótarján Önkormányzatával együttműködve.

Kecskeméti Televízió | www.kecskemetitv.hu és a Salgótarjáni Innovációs Központ Szolgáltató Nonprofit Kft. tájékoztatása nyomán

Kiemelt fotó: Cégvezetői kézfogás a megállapodás aláírását követően (Forrás: Salgótarjáni Innovációs Központ Nonprofit Kft.)