Kárt tehet a virágokban, rügyekben a jövő héten érkező lehűlés

Az elmúlt hetek tavaszias időjárása után meglehetősen sokkolóan hatott a múlt héten szombaton érkezett hidegfront, amely mögött az idei télre egyáltalán nem jellemző hideg légtömeg árasztotta el az ország területét, többfelé komoly károkat okozva a már teljes virágzásban levő korai gyümölcsfákban. A hét második felében ugyan visszatért a tavasz, de az előrejelzések szerint még nincs vége a télnek sem, a jövő héten újabb lehűlés várható – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A nógrádi térségben lényegében nem okoztak kárt az elmúlt napok fagyos hajnalai a mezőgazdaságban, jellemzően még a korai virágzású gyümölcsösökben sem. A nógrádi termőtalajok a felső 20 centiméterben veszítettek nedvességükből, azonban fél méteren még mindig 70-80, egy méteren pedig 85-90 százalékos a talajnedvesség, ami igen kedvező a növények fejlődéséhez. A talaj hőmérséklete 6-7 fok körül mozog.

Virágport gyűjtő méh egy virágzó körtefán a március közepi melegben Nagykanizsa közelében (Fotó: MTI/Varga György)
Virágport gyűjtő méh egy virágzó körtefán a március közepi melegben Nagykanizsa közelében (Fotó: MTI/Varga György)

Jövő héten jelentős fagy várható – hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton délután kiadott jelentésében. Azt írták: hétfőn egy hidegfront vonul át az ország felett, ami mögött ismét jelentős lehűlés körvonalazódik. Bár napközben többfelé 10 Celsius-fok körüli meleg lesz, hajnalban komoly fagyok várhatók.

Az előrejelzés szerint jelenleg a szerda tűnik a leghidegebbnek, akkor kora reggelre a fagyzugos helyeken mínusz 8, vagy akár mínusz 10 fokig is lehűlhet a levegő.

Hozzátették: máshol is elég hideg lehet ahhoz, hogy kárt tegyen a virágokban, rügyekben. A meteorológiai szolgálat közösségi oldalán szombaton megjelent térképek szerint Szécsény térségében például keddre mínusz 7, szerdára akár mínusz 10, csütörtökre virradóra mínusz 4 fokig hűlhet a levegő hőmérséklete. Ezen időszakot követően néhány nap alatt visszatér a kellemesen tavaszias időjárás.