Karancsberényi erdész “Az Év Agrárembere” jelöltjei között

Tőzsér Mária

A Karancsberényben élő, a térségben 2000 hektár területen erdészeti szakirányítást végző Tőzsér Mária többgenerációs erdész-vadász dinasztia sarjaként örökölte a természet tiszteletét és szeretetét.

Szívügyének tekinti, hogy az emberek javára fordítsa azokat a lehetőségeket, melyet páratlan természeti kincsünk: az erdő nyújt. Szakmai életútjának kerek évfordulói kapcsolódnak a 2015-ös évhez – olvasható a jelölt bemutatásában a díj honlapján.

Mint írják: három évtizeddel ezelőtt kezdte pályafutását erdőművelő segédmunkásként. Gyakorlati tapasztalatra tett szert az erdőgazdálkodás további részterületein is. Munka mellett végezte el az erdészeti szakközépiskolát, majd technikusi minősítést szerzett. Közel 20 éve tevékenykedik magánerdészként. Az északi országrész egyik legszegényebb, de erdőborításban leggazdagabb vidékének 14 települését érintő megbízása van a fakitermelések és erdőművelések irányítására, valamint erdészeti tanácsadásra. Szétaprózott, összességében 2000 hektárnyi területen végez szakirányítást erdőgazdák és birtokosságok részére. Tíz évvel ezelőtt agrármérnökként végzett a Károly Róbert Főiskolán. A szakdolgozatát a magán-erdőgazdálkodás területén szerzett tapasztalataiból írta. Agrárkamarai tanácsadóként is az erdészet volt a szakterülete. A helyi erdőbirtokosság elnökeként egy évtizedig tevékenykedett. A rendvédelmi szervekkel való jó kapcsolatnak is köszönhetően aránylag nagy biztonságban van az erdővagyon. Évente átlagosan 200-300 hektár természetes erdőfelújítás, és állománynevelés irányítását végzi. Az elmúlt években hozzájárult, hogy a pályázati lehetőségeket környezetvédelemre, valamint fiatal erdők nevelésére fordíthassák a gazdálkodók.

Mint azt a jelölttől megtudtuk: a Karancs-völgye településeinek környékén, továbbá Etes, Mátranovák és Mátraballa térségében dolgozik. Tőzsér Mária már korábban az erdészet-vadászat szakterület hármas döntőjébe jutott, jelenleg ebben a trióban ő bír a legtöbb szavazattal.

A kiválasztás a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke, Gyuricza Csaba védnökségével zajlik. A szakmai zsűri tagjai az alapítók képviselői, elismert szakemberek a kategóriából és a kategória támogatói. Az azevagrarembere.hu honlapon január 31-én zárul a nyilvános szavazás, mely természetesen hatással kell hogy legyen a zsűri döntésére, de nem felülíró erővel – olvasható a kitüntető díj odaítélésének rendjében.

 

Kiemelt fotónkon: Tőzsér Mária