Karancs-völgyi bakák hagyatéka a könyvtárban

Karancs-völgyi bakák címmel nyílt kiállítás a salgótarjáni Balassi Bálint Megyei Könyvtár Bóna Kovács Károly galériájában. A Kopóbérci Palócok Hagyományőrző és Kulturális Egyesület szervezésében a tárlat az idei Doni Emlékmenethez kapcsolódik, felvonultatja a katonák hagyatékát és ereklyéit.

Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere a kiállításmegnyitón köszönetet mondott a tárlatot összeállító egyesületnek, akik mint megfogalmazta: évek óta kiemelt figyelmet fordítanak a Don-kanyarnál elesett magyar katonák méltó emlékezetének. A polgármester megfogalmazta, hogy a veszteségeket bemutató számok ennyi év távlatából is megrendítően hatnak, “a tragédia a mai napig ott él szinte minden magyar család emlékezetében”.

Fekete Zsolt a Don-kanyarhoz induló nógrádi zászlóaljra is kitért, mint elmondta: 1200 hadba vonulót búcsúztattak Salgótarján Fő terén dr. Förster Kálmán és a hozzátartozók, egy évvel később kevesebb mint a zászlóalj fele tért haza.

Somoskői Júlia hadnagy, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 3. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda beosztott tisztje a kiállításmegnyitó gondolatai között elmondta: megyei hadisíros beosztott tisztként, de főként mint egy Don-kanyart megjárt – és onnan sok társával ellentétben szerencsésen hazatért – katona dédunokájaként kiemelten fontosnak tartja a hősök tiszteletét és a tetteikre való méltó megemlékezést. Kiemelte: a második világháborút megjárt katonák emléke előtt évek óda emlékmenetekkel adóznak Nógrád megyében. Itt a körülmények és a “megpróbáltatás” össze sem hasonlítható az egykori szovjet-orosz körülményekkel, “de emlékezünk; dicsőség a hősöknek!” – mondta a hadnagy.

A szovjet Vörös Hadsereg a Don-kanyarban hetvenhét éve, 1943. január 12-én indította meg támadását a 207 ezer emberből álló 2. magyar hadsereg ellen. A veszteségekről nem állnak rendelkezésre pontos adatok, de 2. magyar hadsereg anyagi veszteségei 70 százalékosak voltak, az emberveszteséget pedig 93 500-ra, más források 120 ezerre, illetve 148 ezerre teszik; a sebesültek és fogságba esők pontos száma sem ismert. (MTI)

A tárlat második világháborús fegyvereket, egyenruhákat, dokumentumokat, relikviákat vonultat fel a térségi emlékezetből, Répás Zsolt, Szilágyi Lajos és saját gyűjteményéből – mondta el a 3100.hu-nak vitéz Oravecz Zoltán, az egyesület vezetője. A tárgyak jellemzően szekrény aljából, fiók mélyéről, padlásokról kerültek elő, több képet hozzátartozók ajánlottak fel. Nem mindenki becsüli, értékeli (vagy csak nem ismeri fel) ezeket a relikviákat, van közöttük olyan is, melyet lomtalanításkor vettek észre, kidobva.

A kiállítás anyaga Somoskőújfalu, Salgótarján, Karancsalja, Karancslapujtő, Karancsberény, Karancskeszi települések és környékük emlékezete. Oravecz Zoltán hozzátette: több lövészárkot régészekkel együtt tártak fel, az ezekből előkerült tárgyak is megtekinthetőek. A tárlat 2020. február elsejéig tekinthető meg, a kiállítást a Karancslapujtő-Karancsalja-Salgótarján útvonalra meghirdetett Doni Emlékmenet napján zárul.