Kicsiket és nagyokat is várnak a Karancs-Medves vidékén kanyargó “instant” túrák

Összesen már több mint nyolcszázan teljesítették a Somoskőújfaluról induló, a Karancs-Medves környékét bejáró “instant” (teljesítmény)túrákat.

A MedvésKör 63 kilométeres és a MacóKör 27 kilométeres útvonalait bárki, bármikor teljesítheti gyalog, futva, kerékpárral, illetve elektromos biciklivel is. A túrákról bővebben Bíró Zsolt ötletgazda beszélt a 3100.hu-nak. Elmondta, hogy akinek túrázni támad kedve, egyszerűen regisztrálhat internetes felületükön. Mindkét útvonalon, több ponton QR kódokat helyeztek ki, ezek leolvasásával igazolja a túrázó, hogy végigjárta az útvonalat.

Akiknek ez szintidőn belül sikerült, kapnak egy kinyomtatható oklevelet, valamint felkerül a nevük az adatbázisba is, amelyben évekre visszamenőleg is lehet keresni. A szervezők készítettek emléktárgyakat is: a MedvésKör első teljesítése után bronz, a második után pedig ezüstérmet vásárolhatnak az érdeklődők. A kifejezetten családok számára létrehozott MackóKör teljesítése után egy jelképes összegért kitűzőt, illetve pólót kaphatnak a résztvevők.

Bíró Zsolt arról is mesélt, honnan inspirálódtak a túra létrehozásánál. Az országban először a Vértes-hegységben hoztak létre instant túrát, VérKör néven. A VérKör csapatától vették meg ők is azt a háttérszoftvert, ami a QR kódokat és az adatbázist kezeli. Ma már egyre több instant túrával találkozhatunk az ország számos pontján. Ez nem véletlen, hiszen egyre népszerűbbek az ilyen szabad időbeosztású, bármikor teljesíthető túrák.

Összefoglalva ez egy sikeres kezdeményezés, pénzbe – ha valaki semmilyen emléktárgyat sem szeretne – nem kerül, csak az időt kell rászánni, és egy élménnyel lehet gazdagodni – tette hozzá Bíró Zsolt.

Szeptember közepére a MedvésKört 316, a MackóKört pedig 491 alkalommal teljesítették. Így elmondható, hogy évente közel kétszázan látogatják meg a Karancs-Medves környéki útvonalakat. A legtöbb résztvevő valamilyen távolabbi városból, jellemzően Budapestről érkezik, de szívesen jönnek helyiek is.

 

(Kiemelt fotó forrása: MedvésKör | Facebook)